Na hlavný obsah

Nádej pre pacientov s covidom. Slovensko očakáva tisícky dávok Ivermektínu

Liek bude k dispozícii na lekársky predpis.

Nádej pre pacientov s covidom. Slovensko očakáva tisícky dávok Ivermektínu
Zdravotníci sa starajú o lekára s ochorením COVID-19 na JIS. Foto: SITA/AP

Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že v piatok 19. februára očakáva dodanie tisícok dávok lieku Ivermektín, ktorý pomáha pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19. Lieky budú distribuované do nemocničných aj verejných lekární, pacienti ich budú dostávať na lekársky predpis.

„V piatok 19. februára očakávame dodanie 9 000 kusov lieku Ivermektín. Ministerstvo zabezpečilo dodávku tohto lieku v najkratšom čase, v ktorom ho distribútor vzhľadom na dopyt na svetovom trhu dokázal zabezpečiť,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Dodala, že ministerstvo naďalej objednáva ďalšie dávky liekov a dopĺňa ich zásoby podľa dostupnosti.

Prvé povolenie na použitie 5 000 balení lieku Ivermektín (Ivermectin tablets IV-Bect 6 tbl 100x6mg) bolo vydané už 26. januára. Na Slovensko sa ale zatiaľ doviezlo len 240 kusov, ktoré dostali nemocničné lekárne v priebehu necelých dvoch dní, vysvetľuje ministerstvo. V tomto prípade išlo o veľké stotabletové balenia lieku, ktoré boli určené len na použitie v nemocniciach a ďalšie dodávky budú na Slovensku najskôr po 22. februári.

Rezort vydal 8. februára ďalšie povolenie na použitie neregistrovaného lieku Ivermektín (Ivermectin Tablet USP IverJohn-6 tbl. 100×6 mg a Ivert 6 tbl 4x1x6 mg) s hlavnou indikáciou prevencia a liečba ochorenia COVID-19. V rámci neho budú pre pacientov na lekársky predpis dostupné v lekárňach štvortabletkové balenia.

Na Slovensku sa ochorenie COVID-19 lieči aj liekmi Kolchicín, Izoprinozín, Inomed a na základe povolenia zo 4. februára sa v nemocniach používa aj Dexametazón. Všetky spomínané lieky sú dostupné len na lekársky predpis.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko