Na hlavný obsah

Najstaršia Európanka prekonala COVID-19 takmer bez príznakov, bude mať 117 rokov

Narodila sa ešte v roku 1904.

Najstaršia Európanka prekonala COVID-19 takmer bez príznakov, bude mať 117 rokov
Na snímke rádová sestra André - najstaršia Európanka. Foto: SITA/AP

Francúzska rádová sestra André, vlastným menom Lucile Randonová, strávila mesiac v karanténe vo svojej izbe v domove s opatrovateľskou službou v Toulone. Príčinou bola nákaza koronavírusom, ktorú sa jej však podarilo prekonať. Tento týždeň oslávi svoje už 117. narodeniny ako najstaršia Európanka.

Najväčší strach mala počas nákazy o ostatné obyvateľky. „Nie, nebála som sa, pretože sa nebojím smrti. Som tu s vami rada, ale priala by som si byť niekde inde so svojím starším bratom, dedkom a babičkou,“ povedala sestra André pre stanicu BFM TV.

Podľa hovorcu zariadenia, kde sa sestra André zdržiava, sa jej darí dobre. Hoci je slepá, duševne je v dobrej kondícii a narodeniny oslávi s niekoľkými priateľmi. Ochorenie COVID-19 u nej prebehlo prakticky bez príznakov.

Lucile Randonová sa narodila 11. februára 1904. Ide o druhú najstaršiu osobu na svete – za o necelý rok starší Japonkou. Mníškou katolíckeho rádu je sestra André od roku 1944. Covidom-19 sa infikovala tento rok v januári priamo v opatrovateľskom dome, rovnako ako ďalších 80 z 88 obyvateľov. Desať z nich ochoreniu podľahlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet