Na hlavný obsah

Najväčšia česká letecká spoločnosť prepustí všetkých zamestnancov

Sťažuje sa na štát, ktorý jej vraj nepomohol.

Najväčšia česká letecká spoločnosť prepustí všetkých zamestnancov
Lietadlo leteckej spoločnosti Smartwings. Foto: Smartwings

Leteckej spoločnosti Smartwings, ktorá patrí pod České aerolínie (ČSA), po dvoch vlnách prepúšťania zostalo z pôvodných vyše 700 zamestnancov aktuálne 430. Tých prepustia tiež. Spoločnosť dostala na konci augusta minulého roku súdnu ochranu pred veriteľmi, tá však vyprší už tento týždeň.

Spoločnosť sa sťažuje na štát, ktorý jej vraj pri záchrane nepomohol. Vláda už v prvej vlne pandémie uvažovala o možnosti Smartwings zoštátniť, presadzoval to český minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček a pripúšťala to aj ministerka financií Alena Schillerová. Neskôr vláda začala uvažovať o priamej finančnej pomoci alebo o štátnej záruke. Po protestoch opozície a aj problémoch s európskou legislatívou napokon od priamej finančnej injekcie ustúpila.

Predané letenky za 40 miliónov eur

Český premiér Andrej Babiš sa vyjadril, že minister priemyslu a obchodu hľadá „riešenie mimo českého rozpočtu.“ Česká vláda pomohla aerolíniám prostredníctvom anticovidových dotácií, ale to nestačilo a pripravila aj štátnu záruku. „Či už to bude záruka zo štátneho rozpočtu, alebo napríklad cez Európsku investičnú banku, ale štát by mal prejaviť aspoň elementárnu snahu, aby spoločnosť neskončila v konkurze,“ vyjadril sa Havlíček.

Na vládu sa vzniesla vlna kritiky zo strany opozície za to, že v čase, keď s problémami bojuje celé hospodárstvo, vláda venuje príliš veľa energie jedinej firme.

ČSA zaznamenali stratu asi 60 miliónov eur, a ak skrachujú, o peniaze prídu aj tisíce klientov. Aerolínie majú totiž predané letenky za 40 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet