Na hlavný obsah

Spáchal najzávažnejší ústavný zločin, tvrdia demokrati. Začal sa druhý impeachment Trumpa

Prešetria aj jeho kontroverzný telefonát.

Spáchal najzávažnejší ústavný zločin, tvrdia demokrati. Začal sa druhý impeachment Trumpa
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump sa dopustil „najzávažnejšieho ústavného zločinu“ v dejinách prezidentského úradu, keď v januári podnecoval svojich stúpencov k útoku na budovu Kapitolu, uviedli v pondelok (8. 2.) demokratickí členovia Snemovne reprezentantov. Informovala o tom agentúra AFP.

Jasný postoj demokratov

Deväť zákonodarcov, ktorých poverila dolná komora Kongresu vedením procesu ústavnej žaloby, vložilo do spisu impeachmentu v Senáte dokument, v ktorom reagujú na skoršie tvrdenia právnych zástupcov Trumpa. Tí argumentujú, že Senát nemá právo súdiť ich klienta, pretože už nie je prezidentom. Demokrati toto tvrdenie odmietajú.

„Jeho podnecovanie povstania proti vláde Spojených štátov – ktoré narušilo pokojné odovzdanie moci – je najzávažnejším ústavným zločinom, aký kedy spáchal ktorýkoľvek prezident,“ píšu. V päťstranovom dokumente ďalej uvádzajú, že žaloba je v súlade s ústavou a nepodlieha návrhu na zamietnutie.

V poradí druhý impeachment Trumpa sa začal v utorok (9. 2.). Senátori budú najprv debatovať a následne hlasovať o tom, či je v súlade s ústavou USA. Prvýkrát čelil Trump pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát však vtedy ústavnú žalobu odmietol.

Vyšetrovanie telefonátu

Úrad štátneho tajomníka amerického štátu Georgia zároveň oficiálne otvoril vyšetrovanie Trumpovej snahy o zvrátenie výsledku minuloročných prezidentských volieb v tomto štáte. Oznámili to tlačové agentúry.

Predmetom vyšetrovania je Trumpov telefonický rozhovor so štátnym tajomníkom štátu Georgia Bradom Raffenspergerom z 2. januára, v ktorom vtedajší prezident žiadal tohto vrchného volebného činiteľa v Georgii, aby preňho našiel dostatočný počet hlasov, aby v konečnom súčte porazil svojho demokratického súpera Joea Bidena v Georgii. Raffensperger, ktorý je republikán, rázne odmietol zmeniť výsledky volieb.

Sťažnosť zaslal podľa agentúry AP profesor práva John Banzhaff, ktorý žiada podrobné vyšetrenie podozrení, že sa Trump mohol dopustiť sprisahania za účelom volebného podvodu v rozpore so zákonmi štátu, navádzanie k spáchaniu trestnej činnosti s cieľom volebného podvodu a úmyselného zasahovania do výkonu volebných povinností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet