Na hlavný obsah

Národná bločková lotéria končí, stratila svoje opodstatnenie

Posledné žrebovanie sa uskutoční 22. februára.

Národná bločková lotéria končí, stratila svoje opodstatnenie
Národná lotériová spoločnosť Tipos. Foto: TASR

Úrad pre reguláciu hazardných hier vyhovel žiadosti Tiposu a odňal jej licenciu na prevádzkovanie štátnej lotérie – Národnej bločkovej lotérie (NBL). Tipos podal úradu túto žiadosť na základe postupu odsúhlaseného jej jediným akcionárom – Ministerstvom financií SR. Od 22. februára 2021 sa končí prevádzkovanie NBL, nakoľko stratilo pre existenciu iných nástrojov v boji proti daňovým únikom svoje opodstatnenie. Vtedy sa uskutoční aj posledné žrebovanie.

„K tomuto opatreniu sme pristúpili po zrelej úvahe, viacerých rokovaniach a na základe exaktných dát. Prevádzkovať národnú bločkovú lotériu aj naďalej jednoducho nemá zmysel. O plánoch ukončiť činnosť NBL sme hovorili už dlho. Na druhej strane sme sa zhodli, že budeme viac propagovať využívanie aplikácie finančnej správy pre overovanie pokladničných dokladov,“ vysvetlil podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger.

Záujem o národnú bločkovú lotériu z roka na rok klesal. „V posledných rokoch sa NBL stala pre niektorých hráčov iba výhodným biznisom. Kým na začiatku fungovania sa pravidelne do žrebovania zapájalo 500 000 hráčov, minulý rok to bolo len 19 000 hráčov. Kontinuálne klesal aj počet registrovaných dokladov,“ spresnil Marek Kaňka, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Tipos.

Pôvodný zámer zavedenia opatrenia NBL, boj proti daňovým podvodom, stratil svoje opodstatnenie. „Vďaka online evidencii tržieb vieme presne určiť, či niektorá prevádzka vydáva, alebo nevydáva pokladničné doklady. Zároveň v prípade, že občan nedostane pokladničný doklad alebo dostane falošný pokladničný doklad, má dnes veľmi jednoduchý nástroj na to, aby nás o tom informoval. Tým je obľúbená aplikácia Over doklad,“ vysvetlil Jiří Žežulka, prezident finančnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika