Na hlavný obsah

Navaľnyj sa cíti ako slobodný človek: Môžeme zbaviť našu vlasť hŕstky zlodejov pri moci

Som si istý, že konám správne, tvrdí.

Navaľnyj sa cíti ako slobodný človek: Môžeme zbaviť našu vlasť hŕstky zlodejov pri moci
Alexej Navaľnyj počas súdneho procesu. Foto: SITA/AP

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vyzval vo štvrtok (4. 2.) svojich priaznivcov, aby prekonali strach a zbavili Rusko „hŕstky zlodejov pri moci“. Ide o jeho prvé obšírnejšie vyjadrenie po tom, čo ho súd v utorok (2. 2.) poslal do väzenia. Píše o tom agentúra AFP.

Cíti podporu

Navaľnyj na instagrame napísal, že tí, čo sú pri moci, si ju môžu udržať iba vtedy, ak sa Rusi budú i naďalej báť. „Ale my, prekonajúc strach, môžeme zbaviť našu vlasť hŕstky zlodejov pri moci. Urobme to. Musíme to urobiť,“ uviedol.

Moskovský súd zmenil v utorok podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher za spreneveru, na nepodmienečný. Bojovník proti korupcii Navaľnyj (44) si odpyká dva roky a osem mesiacov za mrežami. On sám vyhlasuje, že obvinenia boli zámienkou na jeho umlčanie.

„Železné dvere sa za mnou s ohlušujúcim rachotom zabuchli, ale cítim sa ako slobodný človek, pretože som si istý, že konám správne, pretože mám vašu podporu a podporu mojej rodiny,“ napísal ďalej Navaľnyj s tým, že odkedy vystúpil z lietadla, ide o pomstu prezidenta Vladimira Putina voči jeho osobe.

Výzva aj z jeho tímu

Navaľného spolupracovník Leonid Volkov v rovnaký deň vyzval priaznivcov uväzneného kritika Kremľa, aby sa pripojili k protivládnym demonštráciám. Počas priameho prenosu na YouTube uviedol, že Navaľného spolupracovníci sa pokúsia zorganizovať niekoľko demonštrácií, no „nie každý týždeň“. Namiesto toho prisľúbil, že ich „poriadne zorganizujú a na jar a v lete ďalšie veľké uskutočnia“.

Navaľnyj sa vrátil do Ruska v januári po tom, ako sa v nemeckej metropole Berlín zotavoval z otrávenia novičkom. Jeho následné zatknutie podnietilo tisíce ľudí, aby v ruských mestách vyšli do ulíc na jeho podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet