Na hlavný obsah

Dôkazy boli nedostatočné. Najvyšší súd vysvetľuje prepustenie Haščáka

Finančník je od 7. januára stíhaný na slobode.

Dôkazy boli nedostatočné. Najvyšší súd vysvetľuje prepustenie Haščáka
Polícia koncom roka 2020 zadržala Jaroslava Haščáka z Penty. Foto: TASR

Orgánom činným v trestnom konaní sa v prípade obvineného finančníka Jaroslava Haščáka nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, aby bolo preukázané, že sa dopustil trestnej činnosti tak, ako mu je kladené za vinu. V anonymizovanom uznesení o prepustení obvineného z väzby to v piatok (19. 2.) skonštatoval Najvyšší súd SR (NS SR).

Podľa vzneseného obvinenia poskytol Haščák sumu 194 765 eur za získanie dokumentov, ktoré boli v Slovenskej informačnej službe evidované ako „dôverné“ a označené ako spis Gorila. Finančné prostriedky boli podľa orgánov činných v trestnom konaní v období rokov 2006 až 2008 v spolupráci s obvinenými bývalými príslušníkmi Slovenskej informačnej služby vyplatené prostredníctvom platieb za fiktívne poradenské služby.

Obvinený po vzatí do väzby 1. decembra 2020 podal proti rozhodnutiu sťažnosť. V nej napríklad argumentoval, že dôvod na jeho vzatie do väzby pre hrozbu ovplyvňovania svedkov neexistuje. Zdôraznil napríklad, že od roku 2012 vo veci kauzy Gorila spolupracuje s vyšetrovacími orgánmi. Tvrdenie, že by svedkov mohol ovplyvňovať prostredníctvom médii vlastnených finančnou skupinou Penta označil za domnienky a abstraktné úvahy, ktoré nemajú podklad vo vykonanom dokazovaní. Obvinený takisto napríklad namietal zaujatosť sudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamely Záleskej, ktorá rozhodla o jeho vzatí do väzby.

Zhromaždené svedecké výpovede podľa NS SR jednoznačne nevyznievajú v neprospech obvineného. „Materiálna podmienka rozhodovania o väzbe spočívajúca v dôvodnosti trestného stíhania v prejednávanej veci teda splnená nebola,“ uvádza súd.

Haščáka zatkla Národná kriminálna agentúra (NAKA) 1. decembra 2020. Vyšetrovateľ ho obvinili z trestných činov legalizácie príjmov z trestnej činnosti a korupcie. ŠTS rozhodol o jeho väzobnom stíhaní, proti ktorému podal Haščák sťažnosť. Najvyšší súd jeho sťažnosti vyhovel a vo štvrtok 7. januára rozhodol, že obvinený bude stíhaný na slobode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko