Na hlavný obsah

Nemáme kapacity na spustenie aplikácií na trasovanie, tvrdí NCZI

Svoje úsilie prioritne vkladá do očkovania.

Nemáme kapacity na spustenie aplikácií na trasovanie, tvrdí NCZI
Na snímke aplikácia na mobilnom telefóne Covid19 ZostanZdravy, ktorú pripravilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spolu s dobrovoľníkmi a odborníkmi, cieľom aplikácie je spomaliť ďalšie šírenie koronavírusu na našom území. (21. apríla 2020) Foto: TASR

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v súčasnosti nemá voľné kapacity na aktivity súvisiace so spustením či prevádzkovaním aplikácií na trasovanie obyvateľov. Záujemcom o poskytovanie takýchto služieb odporúča obrátiť sa s ponukou priamo na epidemiológov. TASR o tom informovala hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.

NCZI oceňuje iniciatívu ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a ministerstva hospodárstva pri vývoji trasovacích či karanténnych aplikácií. Upozorňuje však, že o ich potrebe a využiteľnosti v praxi rozhodujú epidemiológovia, ústredný krízový štáb a vláda.

„Ústredný krízový štáb SR na svojom zasadnutí ešte v decembri 2020 zamietol spustenie aplikácie eRúško na základe aktuálneho stavu pandémie a odporúčaní pandemickej komisie. Všetky ďalšie aktivity s tým súvisiace sme po tomto rozhodnutí v NCZI zastavili,“ pripomenul generálny riaditeľ NCZI Peter Bielik.

Neefektívne riešenie?

Ako dodal, trasovacia aplikácia má podľa odborníkov význam pri pokrytí 60 percent obyvateľstva, aktuálny celoeurópsky priemer je len 20 percent, a preto sa v tejto situácii javí ako neefektívne riešenie.

NCZI podľa hovorkyne aktuálne svoje úsilie a zdroje vkladá prioritne do zabezpečenia technickej podpory očkovania priorizovaných skupín a objednávania obyvateľov na PCR a antigénové testovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko