Na hlavný obsah

Nemci vyslali do Portugalska zdravotnícky materiál aj lekárov, majú pomôcť preťaženým nemocniciam

Tím lekárov v krajine ostane najmenej tri týždne.

Nemci vyslali do Portugalska zdravotnícky materiál aj lekárov, majú pomôcť preťaženým nemocniciam
Na snímke vykládka nemeckého lietadla na letisku v Lisabone. Na jeho palube bolo 26 zdravotníkov a zdravotnícke vybavenie. Foto: SITA/AP

Nemecko v stredu (3. 2.) vyslalo do Portugalska pomoc, nemocnice v krajine sú preplnené pre epidémiu ochorenia COVID-19. Súčasťou pomoci je tím 26 lekárov a zdravotníkov nemeckej armády, napísala agentúra Reuters. Tí v krajine zostanú najmenej tri týždne. Portugalsko v súčasnosti zaznamenáva najvyššie denné prírastky infikovaných na milión obyvateľov v Európe.

„Vyslanie pomoci je nevyhnutné, pretože v Portugalsku teraz panuje veľmi zložitá situácia,“ uviedol náčelník nemeckých armádnych zdravotníkov Ulrich Baumgärtner. Podľa neho je personál v portugalských nemocniciach na pokraji svojich síl. Nemecko do krajiny vysiela tiež 50 ventilátorov a 150 lôžok.

Podľa agentúry Reuters sa portugalské nemocnice nachádzajú blízko kolapsu a sanitky niekedy musia čakať aj niekoľko hodín na príjem pacientov v nemocniciach. V porovnaní s víkendom, kedy krajina uviedla, že má pre covidových pacientov len sedem lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, sa obsadenosť mierne znížila.

Portugalsko požiadalo o pomoc ostatné štáty Európskej únie na konci januára. Rakúsko a Španielsko sa ponúkli, že prijmú niekoľko pacientov vo vážnom stave.

Portugalsko od druhej polovice januára vykazuje najvyšší počet nových infekcií koronavírusu na 100 000 obyvateľov v Európskej únii za posledných 14 dní. Portugalsko je tiež prvé v počte denných úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 na 100 000 obyvateľov za posledných 14 dní. Od začiatku epidémie sa v krajine infikovalo viac ako 730 000 osôb, z ktorých 13 000 zomrelo. Zhruba polovica počtu infikovaných a úmrtí pripadá na január 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet