Na hlavný obsah

Nemecko označilo Tirolsko a Česko za oblasti s výskytom nebezpečných mutácií koronavírusu

Nemecko sprísni kontroly na hraniciach.

Nemecko označilo Tirolsko a Česko za oblasti s výskytom nebezpečných mutácií koronavírusu
emecko zaradilo Českú republiku na zoznam epidemicky vysoko rizikových krajín. Foto: TASR/DPA

Nemecko vo štvrtok (11. 2.) označilo rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko a Českú republiku za oblasti, v ktorých sa šíria nebezpečné mutácie nového koronavírusu. Vo štvrtok večer to pre viaceré nemecká médiá potvrdil hovorca nemeckého ministerstva vnútra. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecká polícia sa už pripravuje na to, že od polnoci zo soboty na nedeľu obnoví stacionárne kontroly na hraniciach s Českom, píše týždenník Der Spiegel. Na hraniciach s Rakúskom sa takéto kontroly vykonávajú už od tzv. migračnej krízy.

„Obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach je nevyhnutné, aby sa čo v najväčšej miere zabránilo tom, že sa vírus dostane do Nemecka,“ uviedol nemecký rezort vnútra vo vyhlásení. Cieľom je obmedziť cestovanie z Tirolska a ČR do Nemecka na minimum. Do krajiny budú môcť ľudia pricestovať len v absolútnych výnimkách a s negatívnym výsledkom testu na koronavírus.

Tento krok nemeckej vlády bol schválený na žiadosť Bavorska a Saska, ktoré hraničia s uvedenými rizikovými regiónmi. Miestni politici už niekoľko dní vyjadrovali obavy z toho, že sa zrejme nákazlivejšie varianty koronavírusu (juhoafrický a britský) z týchto oblastí začnú šíriť i v Nemecku. Viacerí nemeckí politici navrhovali dokonca uzavretie hraníc s ČR a Rakúskom.

Od štvrtka sprísnili režim pre českých pendlerov bavorské prihraničné okresy Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab. Pracovníci tak smú cestovať do práce len priamo bez zastávky a následne sa musia vrátiť do Českej republiky.

Nemecko doteraz za oblasti s vysokou mierou šírenia variantov koronavírusu vyhlásilo Britániu, Portugalsko, Írsko, Brazíliu a Juhoafrickú republiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet