Na hlavný obsah

Nepravidelní autobusoví dopravcovia môžu požiadať o dotáciu na pokrytie strát

Rezort hospodárstva pripravil pre pomoc druhú výzvu.

Nepravidelní autobusoví dopravcovia môžu požiadať o dotáciu na pokrytie strát
Na ilustračnej snímke autobus prepravcu Regiojet. Foto: TASR

O kompenzáciu za straty spôsobené pandémiou môžu podľa novej výzvy ministerstva hospodárstva požiadať nepravidelní autobusoví dopravcovia. Rezort pripravil pre malých a stredných podnikateľov v tomto segmente už druhú výzvu.

„V porovnaní s prvou výzvou sme upravili podmienky pre výpočet dotácie tak, aby prevádzkovatelia nepravidelnej autobusovej dopravy mohli získať vyššiu podporu. Výzva je veľkorysejšia pre žiadateľov s novšími autobusmi, no zároveň spravodlivo pokrýva aj tých, ktorí majú staršie autobusy,“ zdôraznil štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec. Pripomenul, že súčasná legislatíva rezortu neumožňuje vyplácať dotácie pre podniky s viac ako 250 zamestnancami.

O dotáciu môžu požiadať tí, ktorým poklesli tržby minimálne o 30 % v prepočte na autobus v období od 1. augusta do 31. decembra minulého roka. Výška dotácie bude môcť byť na úrovni 80 % z poklesu tržieb v sledovanom období. Druhou možnosťou je, že dotácia bude vypočítaná podľa emisnej normy autobusu.

Subjekty môžu čerpať podporu v maximálnej výške do 200 000 eur za ostatné tri roky, o dotáciu je možné požiadať do konca apríla. Kompletné znenie výzvy, potrebné dokumenty k žiadosti o dotáciu, ako aj kalkulačka na výpočet dotácie sú zverejnené na webe rezortu hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika