Na hlavný obsah

Nepripustíme žiaden úder proti ruskej suverenite, upozornil svet Putin

Blížiace sa voľby chce ochrániť pred zásahmi zo zahraničia.

Nepripustíme žiaden úder proti ruskej suverenite, upozornil svet Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin varoval zahraničie pred zasahovaním do volieb do Štátnej dumy, ktoré sa uskutočnia za sedem mesiacov. Rusko bude chrániť hlasovanie pred všetkými pokusmi o jeho ovplyvňovanie, vyhlásil Putin počas stredajšej (17. 2.) videokonferencie s predsedami štyroch parlamentných frakcií v dolnej komore ruského parlamentu.

„Sme povinní ochrániť túto voľbu pred akýmikoľvek snahami o zasahovanie zo zahraničia. Nemôžeme pripustiť a nepripustíme žiaden úder proti ruskej suverenite,“ citovala Putina agentúra TASS.

Rusi si zvolia nový parlament 19. septembra, vládna strana Jednotné Rusko bude v hlasovaní obhajovať viac ako trojštvrtinovú väčšinu kresiel. Medzinárodný pozorovatelia opakovane upozorňujú na manipulácia pri ruských voľbách, pripomenula v tejto súvislosti agentúra DPA.

Pravicovo populistický politik Vladimir Žirinovskij z ultranacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) si na stretnutí posťažoval, že v Dume panuje monopol vládnej strany. „Ľudia nechcú monopolistov,“ povedal. Dominanciu Jednotného Ruska v politickom systéme krajiny prirovnal 74-ročný politik ku komunistickej strane v časoch Sovietskeho zväzu.

Lojálni Kremľu

Okrem LDPR majú svojich zástupcov v Dume tiež komunisti a strana Spravodlivé Rusko. Všetky tieto zoskupenia sú však považované za lojálne Kremľu. Skutočná opozícia, ktorá by kritizovala súčasný mocenský aparát, v Dume zastúpená nie je.

Putinov protivník Alexej Navaľnyj, ktorý Jednotnému Rusku vyčíta skorumpovanosť, sa chcel v nadchádzajúcich voľbách pokúsiť mocenský monopol strany prelomiť. Po tom, čo takmer neprežil vlaňajší pokus o otravu nervovoparalytickou látkou novičok, bol Navalnyj začiatkom februára odsúdený na dva roky a osem mesiacov väzenia.

O priazeň voličov sa chce uchádzať aj liberálna strana Jabloko. Zatiaľ však nie je jasné, či budú vôbec opoziční predstavitelia môcť kandidovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet