Na hlavný obsah

Nestarnúci Tom Brady priviedol Tampu Bay k triumfu, má siedmy titul

Floridský tím nedal doma súperovi šancu.

Nestarnúci Tom Brady priviedol Tampu Bay k triumfu, má siedmy titul
Hráči Tampy Bay Buccaneers Rob Gronkowski (vľavo) a Tom Brady sa tešia po výhre v Super Bowle LV. Foto: TASR/AP

Hráči Tampy Bay Buccaneers triumfovali v Super Bowle LV. Vo finále najprestížnejšej ligy amerického futbalu NFL na domácom štadióne zdolali obhajcov Kansas City Chiefs jednoznačne 31:9 a získali druhú Trofej Vincea Lombardiho. Na titul premenili aj svoju dovtedy jedinú predchádzajúcu finálovú účasť pred osemnástimi rokmi. Zaujímavosťou je, že floridské mesto je zároveň aj úradujúcim šampiónom aj v hokejovej NHL, keďže v ročníku 2019/2020 sa zo Stanley Cupu tešil tím Tampa Bay Lightning.

Obhajca bol bez šance

Tampa viedla v prvej štvrtine 7:3 a mala šancu na ďalší touchdown (TD), ale neskórovala ani na štvrtý pokus a z nádejného driveu nevyťažila žiadny bodový zisk.

Hráč Kansas City Chiefs Byron Pringle (dole) a hráč Tampy Bay Buccaneers Jaydon Mickens počas súboja v Super Bowle LV. FOTO: TASR/AP

Vynahradila si to v druhom dejstve, keď sa po sérii chýb a faulov Kansasu udržala na lopte a rovnako ako pri úvodnom touchdowne sa zopakovala spolupráca Bradyho a Roba Gronkowského. Ďalší TD pridali Buccaneers šesť sekúnd pred polčasovou prestávkou, Brady tentoraz našiel v end zóne Antonia Browna.

Chiefs odštartovali druhý polčas field goalom z 52 yardov, súper však kontroval už svojím štvrtým touchdownom v zápase a pridal aj field goal a po tretej štvrtine viedol luxusným náskokom 31:9. Obranca Tampy ani v záverečnej časti nedovolila Kansasu, ktorý v základnej časti viedol celú ligu s bilanciou 14-2, pomýšľať na comeback a skóre sa už nezmenilo.

Ďalšie prvenstvá legendy

Legendárny rozohrávač Tom Brady nastúpil vo veku 43 rokov na jubilejný desiaty Super Bowl a rekordný siedmykrát sa radoval z víťazstva. Predchádzajúcich šesť trofejí vybojoval v drese New England Patriots, Tampu doviedol k titulu hneď v premiérovej sezóne v novom pôsobisku.

„Som hrdý na všetkých spoluhráčov. Verili sme si, zomkli sme sa v správnej chvíli a dokázali sme to. Tento tím sa už navždy zapísal do histórie ako majster sveta,“ povedal Brady, ktorý posunul aj ďalšie vlastné rekordy. Rekordný piatykrát ho vyhlásili za Najužitočnejšieho hráča (MVP) Super Bowlu, je aj najstarší hráč s týmto ocenením v histórii súťaže. Zároveň má viac titulov ako akákoľvek organizácia v rámci NFL.

Tréner Bruce Arians sa vo veku 68 rokov stal najstarším hlavným trénerom s víťazstvom v Super Bowle. Vôbec prvý raz v histórii NFL sa stalo, že nejaký tím triumfoval na domácej pôde, keďže finále sa hralo v Tampe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport