Na hlavný obsah

Neúspešní hekeri z KĽDR. Snažili sa preniknúť do systému Pfizeru

Krajina doposiaľ oficiálne nenahlásila žiaden prípad nákazy.

Neúspešní hekeri z KĽDR. Snažili sa preniknúť do systému Pfizeru
Vlajky Severnej Kórey vejú pred budovu parlamentu v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Severokórejskí hekeri sa pokúsili preniknúť do počítačového systému farmaceutického gigantu Pfizer s cieľom získať informácie o vakcíne proti koronavírusu i liečbe ochorenia COVID-19. Podľa agentúr Jonhap a AFP to v utorok (16. 2.) uviedli juhokórejskí poslanci odvolávajúci sa na zistenia tamojšej Národnej spravodajskej služby (NIS).

KĽDR uzavrela ešte koncom vlaňajšieho januára svoje štátne hranice z dôvodu obáv zo šírenia nákazy. Severokórejský vodca Kim Čong-un pritom dlhodobo opakuje, že jeho krajina dosiaľ nezaznamenala ani jeden prípad tejto infekcie. To je však podľa odborníkov nepravdepodobné, keďže vírus sa začal šíriť zo susednej Číny, ktorá je zároveň hlavným obchodným partnerom KĽDR.

Uzavretie krajiny len zvýšilo tlak na hospodárstvo krajiny, ktorá aj bez toho živorí v dôsledku medzinárodných sankcií. Stalo sa tak čoraz nevyhnutnejším, aby Pchjongjang našiel spôsob, ako zvládnuť epidémiu, komentuje AFP.

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap v jednej zo svojich správ uviedla, že pokus o kybernetický útok sa mal týkať tamojšej pobočky Pfizeru. Samotná pobočka na žiadosť AFP o vyjadrenie sa k tejto správe dosiaľ nereagovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet