Na hlavný obsah

Neuspokojivé výsledky. Juhoafrická republika nebude očkovať vakcínou od AstraZenecy

JAR plánuje do konca roka zaočkovať dve tretiny obyvateľov.

Neuspokojivé výsledky. Juhoafrická republika nebude očkovať vakcínou od AstraZenecy
Vakcína od konzorcia AstraZeneca/Oxford proti ochoreniu Covid-19 počas klinických skúšok v nemocnici na predmestí Soweto v najväčšom juhoafrickom veľkomeste Johannesburg. Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika (JAR) pozastavila plány na očkovanie svojich zdravotníckych pracovníkov v prvej línii vakcínou od konzorcia AstraZeneca/Oxford. Klinická štúdia ukázala, že táto očkovacia látka nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu ochorenia COVID-19 pri variante vírusu, ktorý je dominantný v tejto krajine. Informovala o tom agentúra AP.

JAR dostala milión dávok vakcíny AstraZeneca minulý týždeň a mala ňou začať očkovať zdravotnícky personál v polovici februára. Neuspokojivé predbežné výsledky však naznačujú, že očkovanie vakcínou AstraZeneca by nemuselo priniesť želaný efekt.

Nový variant, ktorý zrýchlil narastajúci počet infikovaných v krajine, v súčasnosti predstavuje viac ako 90 % prípadov COVID-19 v krajine, uviedol v nedeľu (7. 2.) večer juhoafrický minister zdravotníctva Zweli Mkhize. „Vakcína AstraZeneca sa javí ako účinná proti pôvodnému kmeňu, no nie proti novému variantu. Preto sme sa rozhodli dočasne pozastaviť jej zavedenie,“ povedal Mkhize.

Juhoafrické úrady plánujú do konca tohto roka zaočkovať najmenej 67 % obyvateľov, teda 40 miliónov ľudí. Namiesto spomenutej vakcíny tak v nasledujúcich týždňoch bude JAR očkovať látkami od firiem Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech, zatiaľ čo experti budú rozhodovať, ako postupovať v prípade AstraZenecy.

JAR zaznamenala najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom a úmrtí v Afrike – v krajine sa infikovalo celkovo najmenej 1,45 milióna ľudí a zomrelo vyše 44 000 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet