Na hlavný obsah

Nicholsonová nechcela útočiť na Remišovú, ospravedlní sa jej ale najskôr v roku 2023

Aj to len v prípade, že Slovensko vyčerpá spornú miliardu.

Nicholsonová nechcela útočiť na Remišovú, ospravedlní sa jej ale najskôr v roku 2023
Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová odchádza z SaS. Foto: SITA

Europoslankyni a predsedníčke Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS) je ľúto, že svojou pondelkovou (8. 2.) tlačovou konferenciou spôsobila pnutia v koalícii. „Vecne si ale stojím za tým, čo som povedala,“ uviedla v utorok (9. 2.) na online brífingu.

Spor medzi europoslankyňou a ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronikou Remišovou (Za ľudí) vyvolalo Nicholsonovej tvrdenie, že Slovensko nenávratne prišlo o jednu miliardu eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). Remišová sa proti tomuto vyjadreniu ohradila a za pravdu jej dala aj Európska komisia.

„Mojím cieľom nebolo útočiť na Veroniku Remišovú. Mojím cieľom bolo poukázať na to, že musíme prestať opakovať chyby z minulosti. Jedna z nich bola, že sme nevyužili šancu realokovať 1,1 miliardy z fondu tam, kde to teraz súrne potrebujeme,“ uviedla Nicholsonová s tým, že tento objem peňazí teraz ostal „zabetónovaný“ v ERDF a nepresunul sa do Európskeho sociálneho fondu, z ktorého by sa mohol okamžite čerpať.

Nicholsonová poukázala na to, že práve financie z ERDF Slovensko čerpá ani nie na úrovni 29 % s tým, že programové obdobie pre čerpanie z tohto fondu sa skončí na konci roku 2023. „Preto ja sa pani ministerke ospravedlním v roku 2023, keď bude vyčerpaný posledný cent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a nebudeme vracať tú miliardu a možno aj viac späť,“ vyhlásila.

Sumu jednej miliardy mohli uvoľniť jednotlivé ministerstvá, ktoré majú tieto peniaze k dispozícii v rámci projektov z ERDF, ale tieto peniaze ešte nemali konkrétne zazmluvnené a Remišová si to mala všimnúť a pritlačiť na presun, myslí si europoslankyňa.

Jednu miliardu malo Slovensko podľa Nicholsonovej presunúť do sociálneho fondu, v rámci ktorého by sa okamžite použili na pomoc najzraniteľnejším občanom, ktorí pre pandémiu prišli o príjem, respektíve na odmeny pre zdravotníkov pracujúcich v prvej línii. „Z pohľadu zdravotnej sestry, ktorá je v prvej línii už neviem koľko mesiacov vkuse a nedostala odmenu, ktorú by si zaslúžila, sú toto stratené peniaze. Na to sú naozaj dva pohľady, že či je tá miliarda z technického hľadiska stratená. Z pohľadu toho, ako sme ju mohli minúť a neminuli, sú to stratené peniaze,“ vyhlásila Nicholsonová s tým, že toto je dôvod, pre ktorý je presvedčená, že Slovensko o spornú miliardu prišlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko