Na hlavný obsah

Nicholsonová: Nevyužili sme možnosť presunúť miliardu eur na pomoc tým, ktorí prišli o prácu

Slovensko je na chvoste v čerpaní eurofondov.

Nicholsonová: Nevyužili sme možnosť presunúť miliardu eur na pomoc tým, ktorí prišli o prácu
Na snímke vľavo europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová a vpravo predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková. Foto: TASR

Slovensko prišlo nenávratne o miliardu eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR). Skonštatovala to v pondelok (8. 2.) europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová. Má ísť o jednu z piatich miliárd, ktoré mala krajina k dispozícii v období rokov 2014 až 2020. Túto sumu mohlo Slovensko realokovať do Európskeho sociálneho fondu, čo sa nestalo.

„Tieto peniaze sme mohli využiť na podporu ľudí, ktorí prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu, na podporu kurzarbeitu, na podporu schém pomoci či na odmeny pracovníkov v prvej línii,“ vysvetlila. Zároveň apelovala na vládu i samosprávy, aby sa spolu pokúsili zachrániť zvyšné štyri miliardy eur z EFRR. Tie sa však už nebudú dať realokovať.

„Chybou predošlej vlády sme na chvoste v čerpaní eurofondov v rámci krajín Európskej únie,“ dodala s tým, že napriek intervenciám Európskej komisie išlo zhruba o úroveň okolo 29 % možných vyčerpaných finančných prostriedkov.

Tiež zdôraznila, že Slovensko má možnosť prečerpať 780 miliónov eur z takzvaného balíčka REACT-EU. „Je dôležité dávať peniaze tam, kde ich potrebujeme. Prihováram sa za sociálny fond alebo fond pre podporu najzraniteľnejším,“ podotkla.

Spolu s predsedníčkou Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janou Bittó Cigánikovou (SaS) tiež skonštatovala, že Slovensko nevyužilo tzv. rescEU. Ide o pomoc, v rámci ktorej vznikli sklady zdravotníckeho materiálu, z ktorého mohli čerpať členské štáty Únie, prípadne aj požiadať o personálnu pomoc. Slovensko takúto možnosť nevyužilo. Podľa Cigánikovej na pandemickej komisii zaznel argument, že „máme svoju hrdosť a zvládame to.“ „Už v roku 2019 sme však zistili, že nám chýbalo 1 762 sestier a 2 659 lekárov. Chýbali ešte v čase, keď sme COVID nemali,“ zdôraznila s tým, že Slovensko je aktuálne druhé na svete v počte úmrtí na COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika