Na hlavný obsah

Niektorí ľudia už nebudú doplácať ani euro za lieky. Schválil to parlament

Ide aj o zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny.

Niektorí ľudia už nebudú doplácať ani euro za lieky. Schválil to parlament
Fotografia z bratislavskej lekárne. Foto: TASR

Doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľstva sa majú zrušiť. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorú v piatok (5. 2.) schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Za schválenie novely zákona hlasovalo všetkých 118 prítomných poslancov.

Nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny sa má vzťahovať na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, deti do šiestich rokov a dôchodcov.

Pri dôchodcoch sa bude zohľadňovať výška ich príjmu, a to do výšky doplatku najlacnejšieho zameniteľného lieku. Schválené opatrenie si v rokoch 2021 až 2023 vyžiada každoročne 37,5 milióna eur.

Deti do šiestich rokov veku budú od začiatku apríla tohto roka oslobodené od úhrady doplatkov za lieky u poskytovateľa lekárenskej starostlivosti. Nulový limit spoluúčasti sa im uplatní priamo pri výdaji lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny. Pôjde o liek, zdravotnícku pomôcku a dietetickú potravinu čiastočne uhrádzanú na základe verejného zdravotného poistenia vo výške prepočítaného doplatku za ich najlacnejší variant.

Ťažko zdravotne postihnutí a dôchodcovia si budú môcť uplatniť nulový limit spoluúčasti od 1. januára 2022. „Ak sú dané osoby ekonomicky aktívne, na to, aby sa uplatnil nulový limit spoluúčasti, ich celkový príjem nemôže presiahnuť stanovenú výšku,“ uvádza sa v zdôvodnení novely zákona. Ich trojmesačný súčet príjmu z práce a dôchodku musí byť nižší ako 1,8-násobok priemernej mzdy na Slovensku, teda aktuálne menej ako 1 966 eur. V mesačnom vyjadrení tak ide približne o sumu 655 eur.

Podľa rezortu zdravotníctva sa novelami týmto ekonomicky najviac zraniteľným osobám zabezpečí dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. „Dôchodcom, osobám s ťažkým zdravotným postihnutím a mladým rodinám s deťmi do šiestich rokov sa tým zabezpečí aj kvalitnejší život,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Pozitívny vplyv má mať novela v rokoch 2021 až 2022 na približne milión ľudí ročne. „Predložený návrh vrátenia doplatkov spätne nerieši cash-flow problém rodín v núdzi, pretože doplatky najprv musia uhradiť a až v ďalšom kvartáli sú im vrátené,“ uvádza v materiáli rezort zdravotníctva.

K zrušeniu doplatkov za lieky pre ľudí ťažko zdravotne postihnutých, deti do šiestich rokov a dôchodcov sa vláda zaviazala aj vo svojom programovom vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika