Na hlavný obsah

Nielen COVID-19. Africký štát Guinea bojuje so štyrmi epidémiami naraz

Krajine prisľúbili pomoc WHO aj UNICEF.

Nielen COVID-19. Africký štát Guinea bojuje so štyrmi epidémiami naraz
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Západoafrický štát Guinea momentálne zápasí s epidémiami štyroch vírusových ochorení – osýpok, žltej zimnice, COVID-19 a najnovšie aj s ebolou. V pondelok (15. 2.) o tom informoval riaditeľ Národnej agentúry pre sanitárnu bezpečnosť Sakoba Keita.

Pre spravodajský portál GuineeNews.org uviedol, že epidémiu osýpok sa úrady snažia potlačiť očkovacou kampaňou, ktorá sa úspešne zavŕšila už v piatich prefektúrach. Epidémiu žltej zimnice, ktorá vypukla v lokalite Koundaré a vyžiadala si životy najmenej 14 ľudí, chcú tiež eliminovať imunizáciou obyvateľstva.

V súvislosti s epidémiou ochorenia COVID-19 Keita informoval, že guinejská vláda objednala vakcíny od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Číny a Ruska. „Prvé dávky by mali doraziť na budúci týždeň. Očkovací plán je už hotový,“ priblížil.

Keita uviedol, že z dôvodu epidémie eboly povolali do Guiney aj tímy, ktoré krajina pred časom vyslala do Konžskej demokratickej republiky (KDR) ako výpomoc po zistení prípadov nákazy tohto ochorenia. Tiež informoval, že v KDR testovali nové molekuly liečiva, ktoré sa ukázali ako veľmi účinné pri liečbe ľudí preukázateľne infikovaných vírusom.„Veríme, že s ich podporou trochu znížime smrtnosť na mieru prijateľnú pre prípady týchto nebezpečných chorôb,“ vyhlásil.

Pri poslednej epidémii 2 500 úmrtí

Guinea oficiálne informovala o prítomnosti eboly v krajine v nedeľu (14.2.). Ešte začiatkom februára prvé úmrtia na vírusové ochorenie potvrdila aj KDR. V Guinei sa ohnisko nákazy vírusom nachádza na juhovýchode krajiny, v blízkosti hraníc s Libériou a Pobrežím Slonoviny.

Pomoc v boji s ebolou už krajine ponúkli WHO aj Detský fond OSN (UNICEF), ktorý je pripravený poskytnúť technickú i logistickú podporu v záujme rýchlej reakcie na novú epidémiu.

Epidémia eboly zasiahla západnú Afriku v rokoch 2013 až 2016 a podľa oficiálnych údajov spôsobila v troch krajinách regiónu – Guinei, Libérii a Sierre Leone – viac ako 11 300 úmrtí, z toho vyše 2 500 priamo v Guinei.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet