Na hlavný obsah

Nóri ovládli paralelné tímové preteky a sú svetovými šampiónmi

Striebro berú Švédi.

Nóri ovládli paralelné tímové preteky a sú svetovými šampiónmi
Nórsky tím sa teší zo zisku zlata po víťazstve nad Švédskom vo finále tímových paralelných pretekov na majstrovstvách sveta 2021. Foto: TASR/AP

Reprezentanti Nórska získali zlaté medaily v stredajšej (17. 2.) tímovej súťaži v paralelnom obrovskom slalome na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v talianskej Cortine d’Ampezzo. Súčasťou víťaznej zostavy boli Kristin Lysdahlová, Kristina Riisová-Johannessenová, Thea Louise Stjernesundová, Sebastian Foss-Solevaag a Fabian Wilkens Solheim.

Nóri v stredajšom popoludňajšom finále zdolali lyžiarov zo Švédska. Bronz si vyjazdili Nemci, ktorí si v „malom finále“ poradili s obhajcami zlata z Aare 2019 a úradujúcich olympijských šampiónov z Pjongčangu 2018 Švajčiarov. Slováci, ktorí v tímovej súťaži získali historické striebro vo švajčiarskom St. Moritzi 2017, v Cortine v stredu neštartovali.

Nórsko je novou krajinou so zlatou medailou z tímovej súťaže na MS, doteraz v nej uspeli trikrát Rakúšania, dvakrát Nemci a raz Švajčiari. Pre Nórsko aj Švédsko je to zároveň prvá medaila na tohtoročných MS, Nemci pridali bronz k trom strieborným kovom.

Finále začali lepšie Nóri zásluhou Stjernesundovej, potom Švéd Kristoffer Jakobsen zdolal Fossa-Solevaaga. Na trati však „križoval“ súpera a táto jazda sa musela neskôr opakovať. Medzičasom Švédka Sara Hectorová potvrdila pozíciu favoritky v súboji s Riisovou-Johannessenovou. V opakovanej jazde nečakane uspel v „nevýhodnejšej“ modrej dráhe Foss-Solevaag a celkové víťazstvo Nórov potom spečatil Solheim.

Do stredajšej súťaže sa zapojili pretekári z pätnástich krajín. Obhajcovia titulu Švajčiari boli nasadení priamo do štvrťfinále, zostávajúce výbery bojovali už v osemfinále. Nóri na ceste zdolali za titulom okrem Švédov aj Japoncov, Američanov či Švajčiarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport