Na hlavný obsah

Nová súdna mapa sa stretáva aj s kritikou prokurátorov, vítajú návrh odbornej diskusie

Pri okrúhlych stoloch chcú hovoriť o dosahoch reformy súdov.

Nová súdna mapa sa stretáva aj s kritikou prokurátorov, vítajú návrh odbornej diskusie
Na snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR. Foto: TASR

Reforma súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) sa stretáva s kritikou prokurátorov, „ktorá je v súlade s kritickými podnetmi sudcov“, uviedla vo svojom vyhlásení Rada prokurátorov SR. Rada preto víta návrh generálneho prokurátora Maroša Žilinku a predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu o reforme diskutovať.

„Rada víta iniciatívu uskutočniť sériu odborných okrúhlych stolov, ktoré by zanalyzovali možné dosahy reformy súdnej mapy na justičný systém a činnosť orgánov prokuratúry tak, aby nedošlo k ich znefunkčneniu,“ uviedol v stredu (3. 2.) predseda Rady prokurátorov SR Juraj Purgat.

Rada prokurátorov oznámila, že je pripravená na okrúhlych stoloch a odborných diskusiách participovať. Chcela by predniesť odborné argumenty, ktoré budú smerovať k racionalizácii projektu súdnej mapy, „aby táto bola prijatá nielen samotnými sudcami, ale aj ďalšími bezprostredne ňou dotknutými subjektmi, vrátane prokuratúry ako aj odbornou a laickou verejnosťou“.

Žilinka a Šikuta minulý týždeň ocenili zámery Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré sleduje zmena súdnej mapy, sú však za otvorenú diskusiu k tejto téme. V tejto súvislosti vyslovili myšlienku potreby zrealizovania série odborných okrúhlych stolov.

Ministerka od návrhu neustúpi, diskusii je otvorená

Svoju nepokojnosť v navrhovanou reformou súdnej mapy vyjadrili sudcovia v otvorenom liste zo 14. januára, ktorý adresovali ministerke Kolíkovej. Tá im odkázala, že v žiadnom prípade nezvažuje stiahnutie návrhu z legislatívneho procesu a transformáciu súdov chce dokončiť v polovici roka 2022.  „Rada by som sa stretla so sudcami, ktorí majú takéto pripomienky. Je veľmi dôležité, aby boli konkrétne,“ dodala s tým, že jej dvere sú sudcom vždy otvorené.

Zmena sa dotkne 23 okresných a 5 krajských súdov a je to najzásadnejšia reorganizácia slovenských súdov od roku 1977. Nová súdna mapa podľa ministerky prinesie väčšiu špecializáciu súdov a ich rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko