Na hlavný obsah

Nový režim na hraniciach začne platiť od stredy, pravidlá sa sprísnia aj pre pendlerov

Slovensko sa chce chrániť pred importom ďalších mutácií.

Nový režim na hraniciach začne platiť od stredy, pravidlá sa sprísnia aj pre pendlerov
Režim na hraniciach sa od stredy opäť sprísni. Foto: TASR

Slovenská republika od budúceho týždňa zavádza nový režim na hraniciach, dôvodom sú nebezpečné mutácie koronavírusu, uviedol na piatkovej (12. 2.) tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Novú vyhlášku ministerstvo uverejnilo v piatok vo večerných hodinách a platiť začne od stredy 17. februára. „Rozhodli sme sa, že režim spustíme od stredy, aby sa občania mohli pripraviť,“ uviedol Krajčí.

Minister neodporúča Slovákom cestovať do zahraničia, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Každý, kto sa bude vracať na Slovensko, bude musieť po návrate nastúpiť na 14-dňovú karanténu. V takomto prípade môže ísť na PCR test najskôr na 8. deň od svojho príchodu a v prípade negatívneho výsledku môže karanténu predčasne ukončiť. Bez vykonania testu karanténa trvá 14 dní. Každý prichádzajúci musí zároveň pred vstupom na územie SR vyplniť formulár tzv. e-hranica. Z týchto opatrení platia určité výnimky.

Bližšie informácie nájdete vo vyhláške hlavného hygienika:

Pre pendlerov a zaočkovaných budú platiť výnimky

Slovensko sa pre okolité krajiny v posledných dňoch stalo vysoko rizikovou krajinou či krajinou s rizikovými mutáciami, čo skomplikovalo cestovanie občanov SR do zahraničia, pripomenul štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Pre pendlerov, ktorí do zahraničia dochádzajú za prácou, budú aj naďalej platiť určité výnimky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko