Na hlavný obsah

O miesto nepríde žiadny sudca, ubezpečuje Kolíková v súvislosti so súdnou mapou

Ministerka to uviedla počas rozhovoru s europoslancami.

O miesto nepríde žiadny sudca, ubezpečuje Kolíková v súvislosti so súdnou mapou
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR

Pri implementácii novej súdnej mapy nepríde o miesto žiadny sudca. Počas videodiskusie s poslancami Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). RTVS o tom informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Kolíková dodala, že návrh súdnej mapy vychádza z dát a z auditu Európskej komisie pre efektívnu justíciu.

Europoslanci sa zaujímali aj o ochranu novinárov a vyšetrovanie smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského.

Tento rok budeme mať otvorený Trestný zákon. Budeme sa zaoberať nielen ochranou novinárov, ale aj otázkou, či vieme dostatočne trestnoprávne postihovať dezinformácie. Takisto môžem potvrdiť, že sa chceme, nielen vzhľadom na nedávne udalosti, zaoberať aj podmienkami vzatia do väzby a možných prísnejších časových limitov. Táto téma mi ako advokátke, ktorá sa venovala aj téme ľudských práv, nie je ľahostajná. Aj v Programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali k humanizácii podmienok vo väzbe a vo výkone trestu,“ povedala Kolíková.

Komisiu zriadili po vražde maltskej novinárky Daphne Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovensko navštívila dvakrát, v marci 2018 a vo februári 2019. Kolíková bola s jej členmi v kontakte krátko po nástupe do funkcie a potom aj v novembri 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko