Na hlavný obsah

Očkovanie v seniorských zariadeniach zaberá. Klesá počet, v ktorých je covid, hlási Krajniak

Poďakoval sa zamestnancom, ktorí sa o klientov starajú.

Očkovanie v seniorských zariadeniach zaberá. Klesá počet, v ktorých je covid, hlási Krajniak
Na snímke sprava minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak, riaditeľka Ružinovského domova seniorov Mária Mattovič Straková počas tlačovej konferencie. (23. februára 2021) Foto: TASR

V prepočte na milión obyvateľov umiera na Slovensku v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) v dôsledku pandémie koronavírusu najmenej ľudí na svete. Na utorkovej (23. 2.) tlačovej konferencii spred Ružinovského domu seniorov v Bratislave to uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Za priaznivú situáciu podľa slov ministra môže očkovacia stratégia v ZSS ako aj obetavá starostlivosť zamestnancov o klientov v jednotlivých zariadeniach. „Veľká vďaka patrí všetkým zamestnancom ZSS, ktorí sa napriek veľmi nízkemu finančnému ohodnoteniu správajú veľmi hrdinsky a obetavo počas celého roku pandémie,“ povedal.

Krajniak priblížil, že za približne mesiac odkedy sa spustila pilotná fáza očkovania v DSS, sa podarilo z 31 000 zamestnancov a klientov v 630 zariadeniach po celkom Slovensku zaočkovať už 11 428 ľudí. „Už niekoľko týždňov pozorujeme v ZSS síce mierny, ale trvalý pokles počtu zariadení, v ktorých máme krízovú situáciu, to znamená, v ktorých máme covid,“ doplnil.

„Dúfame, že do polovice apríla každý klient a zamestnanec, ktorý prejaví záujem, už bude zaočkovaný,“ skonštatoval minister. Zdôraznil, že výnimkami z tohto termínu budú ľudia, ktorým neumožní podstúpiť vakcináciu zdravotný stav či prekonanie koronavírusu.

Nemeckým modelom proti zápalu pľúc

Minister spresnil, že počas trvania pandémie sa na pomoc v boji s koronavírusom v zariadeniach sociálnych služieb vyčlenilo už takmer 46 miliónov eur, z čoho financie putovali na materiálnu pomoc, zabezpečenie dávok vitamínu D3 či dodatočné mimoriadne odmeny pre zamestnancov. V rámci pomoci sa podarilo zabezpečiť viac ako 7 700 ochranných štítov, viac ako 11 miliónov rúšok, 278 000 respirátorov FFP2 či viac ako 374 000 ochranných oblekov.

Krajniak vysvetlil, že hoci je štát zriaďovateľom len detských domovov, bezplatnú a rýchlu pomoc pre ZSS mohol rezort zabezpečovať pre vyhlásený núdzový stav. Dodal, že zariadeniam sa štát snaží pomáhať aj pri metodike o starostlivosti klientov. „Zavádzame jeden nemecký model, ktorý by mal zabrániť tomu, aby klienti dostali zápal pľúc, čím hrozí, že priebeh ochorenia sa zhorší,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko