Na hlavný obsah

Od pondelka 1. marca stúpne počet čiernych okresov na 20

Pribudne aj bordových okresov.

Od pondelka 1. marca stúpne počet čiernych okresov na 20
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: TASR

Od pondelka 1. marca bude v štvrtom (čiernom), najprísnejšom stupni varovania 20 okresov. V treťom (bordovom) stupni varovania ich bude 53 a v druhom (červenom) ich bude šesť. V porovnaní so súčasnou situáciou stúpne počet čiernych okresov o jeden, bordových o tri, červených ubudne o štyri. Na utorkovej (23. 2.) tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Rozdelenie okresov od 1. marca.Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Krajčí uviedol, že v nemocniciach vidíme, podľa všetkého, pozitívny efekt očkovania, klesá podiel pacientov vo vekovej štruktúre od 81 do 90 rokov, klesá aj podiel v skupine od 71 do 80 rokov. Dodal, že počet hospitalizovaných pacientov v nižších vekových skupinách stúpa. Podľa ministra by uvoľnenie opatrení spôsobilo prudké zhoršenie situácie.

Reprodukčné číslo na Slovensku je mierne nad hodnotou 1. Mobilita na Slovensku podľa Krajčího mierne stúpa, najmä čo sa týka automobilovej dopravy a chôdze. Počet hospitalizovaných, žiaľ, pozvoľne rastie, dodal Krajčí s tým, že ubúda počet lôžok s ventiláciou, rastie aj pozitivita testov. Na ochorenie COVID-19 zomiera v priemere 98 ľudí denne.

Priebeh vakcinácie je limitovaný dodávkami, podľa Krajčího by Slovensko zvládlo očkovať vo väčších množstvách. Najväčšia zaočkovanosť je v Bratislavskom kraji. Krajčí tiež pripustil, že ruskú vakcínu Sputnik V by na Slovensku mohli podávať záujemcov v rámci tretej fázy klinického testovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko