Na hlavný obsah

Odchod odborníkov z rezortu školstva je fatálne zlyhanie, tvrdí komora učiteľov

Od ministra Gröhlinga požadujú okamžitú nápravu.

Odchod odborníkov z rezortu školstva je fatálne zlyhanie, tvrdí komora učiteľov
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Slovenská komora učiteľov (SKU) prijala správu o odchode špičkových expertov a analytikov z ministerstva školstva s veľkým znepokojením. V utorkovom (2. 2.) vyhlásení k rozpadu odborného tímu Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP) uviedla, že stav napätia vníma už od začiatku nástupu nového vedenia ministerstva.

Bývalý riaditeľ IVP Michal Rehúš v pondelok (1. 2.) informoval o svojom odchode na facebooku. Spresnil, že pôsobenie v inštitúte ukončil po šiestich rokoch a za bezprostredný dôvod považuje nepredĺženie pracovnej zmluvy na konci minulého roka jeho trom kolegom Alexandre Ostertágovej, Jurajovi Čokynovi a Matejovi Sedláčkovi.

„Vedenie ministerstva nedbalo na to, že ako ich priamy nadriadený som žiadal ich zotrvanie, že daný projekt sa predĺžil do 30. júna 2021 a že v štátnom rozpočte boli vyčlenené finančné prostriedky na analytické kapacity, ktoré boli podľa ministra financií určené aj na udržanie analytikov a analytičiek pôsobiacich vďaka eurofondom,“ napísal na sociálnej sieti.

Bez komentára

Rezort školstva sa v reakcii na Rehúšov odchod v utorok pre TASR vyjadril, že sa v zmysle zákona nevyjadruje k personálnym otázkam týkajúcich sa jednotlivcov.

Rehúš poznamenal, že od nástupu Branislava Gröhlinga (SaS) do čela rezortu sa IVP intenzívne usilovalo poskytnúť ministerstvu pomoc. „Opakovane sme mu posielali analytické podklady, vrátane materiálov k aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou COVID-19. Nikdy však neprišla žiadna odpoveď, komunikácia počas prvých týždňov bola takmer nulová,“ povedal a dodal, že inštitút nebol zapojený ani do prípravy programového vyhlásenia vlády.

Situácia podľa neho vyústila do organizačnej zmeny, keď bola riadením IVP poverená Zuzana Baranovičová. Rehúš sa v tom čase stal riaditeľom odboru stratégie v rámci IVP a uviedol, že nedostali „žiadne dôveryhodné a rozumné zdôvodnenie týchto zásahov“.

Rehúšovi sa odchod jeho troch kolegov javí ako logické vyústenie udalostí. „Napriek tomu to však považujem zo strany vedenia ministerstva za neprofesionálne a škodlivé,“ uzavrel.

Nič sa nezmenilo

„Bohužiaľ, ani nové vedenie ministerstva školstva nezmenilo doterajšiu kultúru fungovania. Dôležité funkcie, oddelenia a organizácie sú obsadzované svojvoľne a mocensky bez verejných výberových konaní, transparentných kritérií a garancie odbornosti. Zdieľame presvedčenie, že Inštitút vzdelávacej politiky bol od nástupu nového ministra pretransformovaný tak, aby to priviedlo expertov k odchodu,“ uviedla SKU. Správy o internom fungovaní ministerstva komoru neprekvapujú.

„Absentuje spolupráca s vonkajším svetom, veci sa robia za zatvorenými dverami, mnohí kvalitní ľudia odchádzajú. Lojálnosť a poslušnosť je opäť kľúčovou hodnotou fungovania. Aj novely zákonov, ktoré boli nedávno zverejnené, sú odrazom neparticipatívnej a mocenskej politiky,“ mieni SKU.

Komora vyjadrila Rehúšovi a jeho tímu podporu a poďakovanie za kvalitnú prácu a dlhoročnú spoluprácu v čase predošlej i terajšej vlády. „Tento krok považujeme za ďalšie fatálne zlyhanie a požadujeme od ministra, aby urobil okamžitú nápravu tohto žalostného stavu,“ dodala SKU.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko