Na hlavný obsah

Okolie súdu, ktorý rozhodne o Navaľnom, obsadili ťažkoodenci, polícia zadržala najmenej 230 ľudí

Tím okolo opozičného lídra vyzval na protesty.

Okolie súdu, ktorý rozhodne o Navaľnom, obsadili ťažkoodenci, polícia zadržala najmenej 230 ľudí
Na snímke policajné auto neďaleko budovy súdu, v ktorej sa koná pojednávanie s Alexejom Navaľným. Foto: SITA/AP

Ruská polícia zadržala najmenej dve stovky demonštrantov pri moskovskom súde, ktorý v utorok (2. 2.) rozhoduje o potrestaní opozičného lídra Alexeja Navaľného, ​​uviedol portál Meduza.io s odvolaním sa na špecializovaný server OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zákroky. Navaľného tím vyzval na protesty v Moskve.

„Nevidela som žiadne transparenty, ani som nepočula žiadne heslá. V tom prišiel väzenský voz a príslušníci (pohotovostných jednotiek) OMON začali zatýkať,“ opísala situáciu spravodajkyňa nezávislej televízie Dožď v priamom prenose. Časti demonštrantov sa podľa reportérky podarilo pred zasahujúcimi policajtmi utiecť. Silnú prítomnosť polície v blízkosti budovy súdu potvrdila aj spravodajkyňa českého Rádiožurnálu v Rusku. „Pri súde je enormné množstvo bezpečnostných zložiek vrátane ťažkoodencov,“ napísala na twitteri.

Po dopoludňajšom pojednávaní sudkyňa vyhlásila dvojhodinovú prestávku. Na otázku, prečo je prestávka taká nezvyčajne dlhá, sudkyňa uviedla, že je to nutné, „aby sa všetci stihli naobedovať“. Navaľnyj zo svojej presklenej kóje vyhradenej pre súdené osoby reagoval otázkou: „A McDonald’s sem (by sa dal objednať)?“.

V okolí súdu panujú prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia uzavrela niekoľko ulíc, uviedli ruské médiá. Neďaleko budovy súdu sústredili operatívny pluk určený na potláčanie masových nepokojov, uviedla agentúra TASS. Prístup k sídlu súdu obmedzili.

Kauza Yves Rocher

Posilnené policajné jednotky strážia najbližšiu stanicu metra. Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú podľa spravodajcu agentúry TASS aj v centre hlavného mesta. Oddiely poriadkových síl sú aj na Puškinovom námestí, kde sa predtým konali opozičné demonštrácie.

Navaľného v decembri 2014 odsúdili na 3,5 roka väzenia podmienečne za údajnú spreneveru 26 miliónov rubľov (zhruba 295 000 eur podľa aktuálneho kurzu) z ruskej pobočky francúzskej kozmetickej firmy Yves Rocher. Ako uvádza agentúra AFP, samotná firma v novembri 2014 uznala, že neutrpela „žiadnu škodu“.

Na snímke policajti v blízkosti súdu.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Kritik Kremľa tvrdí, že ho politicky prenasledujú a že ho odsúdili len preto, aby nemohol kandidovať proti Putinovi v prezidentských voľbách a že ho Európsky súd pre ľudské práva očistil.

Tisíce ľudí za mrežami

Navaľnyj sa v Berlíne od vlaňajšieho augusta liečil z otravy látkou zo skupiny novičok. Túto otravu potvrdili západné laboratória aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní, Moskva ju popiera. Rovnako odmieta Navaľného tvrdenie, že jeho likvidáciu nariadil priamo Putin a že sa ho pokúsilo odstrániť komando tajnej služby FSB.

Proti uväzneniu Navaľného sa v Rusku zdvihla vlna nevôle. Napriek úradným zákazom a policajným hrozbám minulú nedeľu (31. 1.) a predminulú sobotu (23. 1.) desaťtisíce Rusov vyšli do ulíc desiatok miest s požiadavkou, aby kritika Kremľa oslobodili.

Médiá informujú, že polícia pozatýkala rekordné počty ľudí – túto nedeľu viac než 5 400 a víkend predtým vyše 3 000. Proti uväzneniu Navaľného a často brutálnym zásahom proti demonštrantom protestuje Západ, ktorý hrozí Rusku ďalšími sankciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet