Na hlavný obsah

Okolnosti Lučanského smrti skúmajú ďalej, komisia prišla do Prešova

Komisia si pozrie Lučanského celu aj kamerové záznamy.

Okolnosti Lučanského smrti skúmajú ďalej, komisia prišla do Prešova
Komisia prišla do Prešova oboznámiť sa s podrobnosťami týkajúcimi sa pobytu generála Milana Lučanského. Foto: TASR

Do prešovského zariadenia na výkon väzby prišli v pondelok (1. 2.) členovia nezávislej komisie, ktorá prešetruje okolnosti smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského. Komisia, ktorú tvoria poslanci koalície, opozície aj ďalší členovia, chce vidieť kamerový systém, celu, v ktorej obvinený trávil posledné hodiny svojho života a hovoriť s členmi Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), ktorí mali v tom čase službu.

„Chceme si niektoré veci porovnať a potvrdiť si, či všetky tie detailné informácie, ktoré sme dostali, sedia, alebo sú tam nejaké nezrovnalosti. Budeme sa pýtať aj ľudí, ktorí boli pri tom zásahu, či postupovali, ako mali,“ povedal pred návštevou zariadenia člen komisie Juraj Krúpa (OĽANO). Otázky komisie vychádzajú z informácií, ktoré im boli doteraz poskytnuté, ako aj z videozáznamov, dodal.

Členka komisie Denisa Saková (nezaradená) chce tiež vidieť kamerové záznamy. „Máme si prehliadnuť aj celu a ešte sme trošku zvedaví na odpovede, ktoré nám príslušníci ZVJS dajú priamo na mieste,“ doplnila Denisa Saková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. Dvaja členovia komisie do Prešova v pondelok neprídu, keďže sú v karanténe po kontakte s iným pozitívne testovaným poslancom, doplnila. Ako povedala, pred vstupom do väznice ich majú všetkých testovať antigénovými testami.

„Zložili sme sľub mlčanlivosti, takže nerád by som nejako konkretizoval, ale sú tam nejaké nezrovnalosti, ktoré sa možno budú dať jednoducho vysvetliť. Určite budem chcieť vidieť priestor ciel, kde bol generál Lučanský umiestnený, miestnosti, v ktorých sa pohyboval, pretože na záznamoch sme to nevideli. Stále sa vynárajú nové otázky,“ uviedol člen komisie Milan Laurenčík (SaS).

„Chceme vedieť, ako došlo k prvotnej udalosti a vlastne ako to bolo s nešťastným posledným dňom pána generála Lučanského v tejto väznici. Myslím si, že to budeme konfrontovať s kamerovými záznamami, ktoré sme videli,“ dodal člen komisie Marian Kotelba (ĽSNS) s tým, že riaditeľa väznice sa budú pýtať aj na to, koľko percent väznice je pokrytých kamerami.

V súvislosti s úmrtím policajného exprezidenta Milana Lučanského v nedeľu (31. 1.) po viac ako šiestich rokoch skončil vo funkcii generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan. Svoje odstúpenie avizoval ešte minulý rok v decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko