Na hlavný obsah

OSN požiadala Spojené arabské emiráty o dôkaz, že princezná Latífa žije

Reaguje na video, na ktorom princezná hovorí, že je väznená.

OSN požiadala Spojené arabské emiráty o dôkaz, že princezná Latífa žije
Dubajská princezná Latífa. Foto: BBC PrintScreen

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) v piatok (19. 2.) oznámil, že požiadal Spojené arabské emiráty (SAE) o dôkazy, že princezná Latífa, stále žije. Proti svojej vôli by mala byť zadržiavaná takmer tri roky, informuje agentúra AP.

Princezná Latífa (35) viní zo svojho únosu a nedobrovoľného väznenia svojho otca, premiéra a viceprezidenta SAE Muhammada bin Rášida Maktúma. Ide o emira Dubaja, dedičného vládcu tohto emirátu, a jedného z najbohatších a najvplyvnejších mužov v SAE.

Britská stanica BBC v utorok (16. 2.) zverejnila pasáže z videodenníka, v ktorých dubajská princezná hovorí, že sa údajne nachádza v zajatí a „bojí sa o svoj život“.

Videá boli nakrútené v zamknutej kúpeľni vo vile v Dubaji, kde Latífu podľa jej slov zadržiavajú. Na verejnosti sa neukázala od marca 2018, keď sa neúspešne pokúsila z Dubaja utiecť na jachte. Komandá ju vtedy zadržali pri pobreží Indie.

Šesť mesiacov bez správ

UNHCHR so sídlom v Ženeve v piatok uviedol, že prípad princeznej Latífy predložil vo štvrtok misii SAE pri OSN.

„Vzhľadom na znepokojujúce videodôkazy, ktoré sa objavili tento týždeň, máme obavy zo situácie,“ povedala novinárom hovorkyňa UNHCHR Elizabeth Throsselová. „Požiadali sme o ďalšie informácie a objasnenie súčasnej situácie princeznej Latífy.“ Zdôraznila, že požiadali o „dôkazy, že žije.“

Priatelia princeznej vyhlásili, že sa obávajú o jej bezpečnosť, pretože od nej nemajú správy šesť mesiacov. Veľvyslanectvo SAE v Londýne vydalo v piatok vyhlásenie v mene rodiny princeznej Latífy v znení, že mediálne pokrývanie jej situácie „určite neodráža aktuálny stav“.

„Jej rodina potvrdila, že o Jej Výsosť je doma postarané, pomáha jej rodina a profesionálni zdravotníci. Je jej čoraz lepšie a dúfame, že vo vhodný čas sa vráti do verejného života,“ píše sa vo vyhlásení.

Na archívnej snímke z 10. decembra 2019 viceprezident Spojených arabských emirátov a dubajský emir Muhammad bin Rášid Maktúm v Rijáde.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet