Na hlavný obsah

Parlament má rozhodnúť o núdzovom stave. Koalícii môžu chýbať hlasy

Viacerí poslanci sú v karanténe.

Parlament má rozhodnúť o núdzovom stave. Koalícii môžu chýbať hlasy
Na snímke poslanci počas zasadnutia schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR

Parlament má v stredu (24. 2.) popoludní opätovne predlžovať núdzový stav. Opäť v čase, keď sú viacerí poslanci v karanténe a niektorí sa dokonca znova infikovali koronavírusom. Koalícia zatiaľ náhradný plán nemá. Spolieha sa, že pri kľúčovom hlasovaní bude väčšina poslancov za. V opačnom prípade by sa núdzový stav skončil a spolu s ním aj zákaz vychádzania.

Hoci má koalícia v parlamente väčšinu, pri hlasovaní bude pravdepodobne počítať každého jedného poslanca. „Toľko je chorých a v karanténe, že to vyzerá natesno,“ vyjadril sa predseda parlamentu Boris Kolár (Sme rodina). Jeho slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Vláda začiatkom mesiaca rozhodla, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. Na základe novelizovanej legislatívy musí jeho predĺženie odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní. Kabinet predĺženie núdzového stavu obhajuje šírením nákazy, najmä agresívnejšej britskej mutácie. Napriek tomu sa aj v koalícii objavujú hlasy, ktoré toto rozhodnutie odmietajú podporiť. S vlastnými podmienkami prišli na koaličnú radu aj strany Za ľudí a SaS.

Opozícia avizuje, že je proti predlžovaniu núdzového stavu. Sociálni demokrati napádajú argument vlády, že kým nebude zaočkovaných 60 až 80 % ľudí a spoločnosť nedosiahne skupinovú imunitu, nebude sa krajina môcť vrátiť do normálu. „Zdá sa, že vo vládnej koalícii prevláda predstava, že celé vládne obdobie prežijú v núdzovom stave,“  poznamenal v tejto súvislosti predseda Smeru-SD Robert Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko