Na hlavný obsah

Pellegrini vyzýva vládu, aby podala demisiu

Nasledovať by malo vymenovanie úradníckej vlády, tvrdí expremiér.

Pellegrini vyzýva vládu, aby podala demisiu
Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval vládu Igora Matoviča (OĽANO), aby podala demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá by mala reagovať vymenovaním úradníckej vlády, ktorá krajinu povedie až do vyhlásenia predčasných volieb.

Bývalý premiér to zdôvodnil zlyhaním kabinetu v boji proti pandémii koronavírusu, pričom premiér a ministri neprinášajú riešenia, ktoré by v aktuálnej situácii krajine pomáhali. „Vláda zlyhala a musí zo svojich funkcií bezodkladne odísť. Zlyhala ako kolektív, ktorý má viesť túto krajinu a prinášať skutočné riešenia a dávať ľuďom istotu, že sú naozaj v dobrých rukách a že sa má kto o nich postarať,“ vyhlásil Pellegrini a poukázal na to, že aj Matovič hovorí o tom, že na Slovensku dochádza v súvislosti s pandémiou k odvrátiteľným úmrtiam.

Vládu prenechajte odborníkom, vyzýva Pellegrini

Podľa neho sa „vedci zhodujú na tom, že málokedy a v máloktorom štáte na svete je taká zrejmá súvislosť medzi počtom obetí a chybami vlády tak, ako na Slovensku“. Ich utorkové (16. 2.) vyhlásenie po stretnutí s prezidentkou označil za nekompromisnú obžalobu vlády z absolútnej neschopnosti.

Pellegrini je presvedčený o tom, že kandidátov na jednotlivé posty v úradníckej vláde je dosť, keďže počas pandémie sa ukázalo mnoho ľudí, ktorí sú schopní a kompetentní viesť Slovensko. Napríklad na poste ministerstva zdravotníctva by mohol Mareka Krajčího (OĽANO) vymeniť niekto z rešpektovaných infektológov a epidemiológov, dodal.

Jeho strana bude naďalej pokračovať v zbere podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Je tiež pripravený na debatu v opozícii o návrhu hlasovania za vyslovenie nedôvery vláde v parlamente. Tieto možnosti ale považuje za príliš zdĺhavé, v aktuálnej situácii najlepšie riešenie vidí v okamžitej demisii vlády Igora Matoviča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko