Na hlavný obsah

Počas protestov v deň súdu s Navaľným zadržali v Rusku viac ako 1 300 ľudí

Polícia zatýkala v Moskve, Petrohrade aj Omsku.

Počas protestov v deň súdu s Navaľným zadržali v Rusku viac ako 1 300 ľudí
Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj. Foto: SITA/AP

Viac ako 1 300 ľudí zadržala polícia v Rusku počas utorňajších demonštrácií na podporu opozičného politika Alexeja Navaľného, ktoré sa konali v niekoľkých mestách po celej krajine. S odvolaním sa na portál OVD-Info monitorujúci zatknutia počas hromadných protestov o tom informovala agentúra AFP.

Moskovský súd v utorok (2. 2.) zmenil Navaľného podmienečný trest v kauze Yves Rocher na skutočný pobyt za mrežami na dva roky a osem mesiacov. Súd pritom zohľadnil približne ročný pobyt v domácom väzení, ktorý si Navaľnyj odpykal už predtým.

Portál OVD-Info uviedol, že väčšinu demonštrantov zadržali v Moskve, kde sa krátko po vynesení rozsudku nad Navaľným ľudia zišli na úradmi nepovolenom proteste v centre mesta. Bezpečnostné opatrenia boli posilnené aj na ďalších uliciach metropoly.

V hlavnom meste podľa portálu OVD-Info zadržali v utorok 1 116 ľudí, v Petrohrade 246. Niekoľko zatknutých evidujú aj v mestách Iževsk, Omsk, Čeľabinsk či Krasnodar.

Prípad poženie na Európsky súd pre ľudské práva

Navaľnyj v utorok počas vystúpenia na súde v Moskve požadoval svoje okamžité prepustenie, ako aj slobodu pre všetkých politických väzňov v krajine, pričom súdny proces vedený proti svojej osobe označil za nezákonný.

Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka. Podľa Navaľného obhajkyňe Oľgy Michailovovej sú jeho právnici pripravení podať odvolanie na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), keďže v Rusku už vyčerpali všetky možnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet