Na hlavný obsah

Pohrebné služby potrebujú pomoc, cítia tlak zvyšujúceho sa počtu úmrtí

Potrebujú sa pripraviť na odstávky krematórií.

Pohrebné služby potrebujú pomoc, cítia tlak zvyšujúceho sa počtu úmrtí
Na snímke rakva osoby, ktorá umrela v dôsledku ochorenia COVID-19 v nemeckom krematóriu. Úmrtia rýchlo pribúdajú aj na Slovensku. Foto: SITA/AP

Narastajúce počty zosnulých pociťujú aj slovenské pohrebné služby a krematóriá. Pri riešení aktuálnej situácie potrebujú pomoc od štátu a lepšiu koordináciu činnosti, informoval predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. „Na Slovensku máme sedem krematórií, z toho jedno nefunguje, a to nám robí trochu problémy v tomto krízovom režime,“ uviedol na štvrtkovom (18. 2.) brífingu s tým, že situáciu v okresoch zatiaľ zvládajú.

Pozostalí si stále častejšie vyberajú kremáciu

Na Slovensku denne pribúda priemerne sto úmrtí pacientov s covidom a pozostalí sa častejšie rozhodujú pre kremáciu. V niektorých okresoch sa tak bežne na urny s popolom zosnulého čaká tri až štyri týždne.

„V normálnom režime si tento trend tak neuvedomujeme, ale teraz to cítiť, a to jedno krematórium nám veľmi chýba,“ povedal Stríž. Mimo prevádzky je pre rekonštrukciu banskobystrické krematórium. Zosnulí z tohto regiónu sa preto spopolňujú v Nitre alebo v Nových Zámkoch.

Kritickú situáciu ohlásilo práve krematórium v Nových Zámkoch, ktoré bude potrebovať približne dvojtýždňovú odstávku z dôvodu údržby. „Krematóriá majú istú životnosť a potrebujú po približne 1 000 spaloch údržbu, aby sa im pec nerozpadla,“ vysvetlil.

O plánovanej odstávke informovalo vedenie novozámockého krematória regionálny úrad verejného zdravotníctva. Keďže žiadna reakcia neprichádzala, asociácia sa obrátila na médiá, úrad verejného zdravotníctva aj krízový štáb. „Až dnešným dňom sa nám ozvali z krízového štábu a budeme sa spoločne touto situáciou zaoberať. Mňa veľmi mrzí, že doteraz nemali kompetentní dostatočný čas a schopnosti túto situáciu riešiť,“ dodal Stríž s tým, že potrebujú vládnu aj strategickú podporu v rámci krízového štábu. Nové Zámky budú v prevádzke ešte približne tri týždne a potom sa začne s údržbou, následne na to pre údržbu ukončí spopolňovanie Nitra.

Stríž skonštatoval, že podobný postup čaká aj krematóriá v Leviciach, Bratislave či Košiciach. „Máme naplánované rokovanie so Slovenskou asociáciou pohrebných a kremačných služieb a sekciou krízového riadenia, aby sme vedeli pomôcť cez okresné úrady a uvidíme, aké možnosti tam budú,“ uviedol v tejto súvislosti minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a dodal, že na spoločnom rokovaní budú hľadať spôsob navýšenia kapacít krematórií alebo mobilných chladiacich zariadení. Tieto usmernenia chcú do jednotlivých okresov distribuovať jednotne cez okresné úrady.

Stríž upozornil, že hoci si všetci v rámci okresov zvládajú robiť svoju prácu, záťaž sa aktuálne presúva do Košíc a na východné Slovensko. „Pokiaľ budú nemocnice preplnené, budú preplnené aj patológie, ktoré si situáciu vyriešia nejakými chladiacimi zariadeniami a následne sa obracajú na nás, aby sme sa o zosnulých postarali,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko