Na hlavný obsah

Pokračuje vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora

Poslanci budú v utorok svoje otázky klásť Šantovi a Špirkovi.

Pokračuje vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora
Na koláži kandidáti na špeciálneho prokurátora Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Foto: foto TASR/koláž RTVS

Pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR pokračuje v utorok (2. 2.) vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora. V Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu pred členov výboru predstúpia prokurátori Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Z dvanástich členov výboru prišlo na utorkové vypočúvanie iba šesť.

Ako prvý sa predstaví Šanta, ktorý po generálnom prokurátorovi Marošovi Žilinkovi prebral odbor ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry. Šanta tiež kandidoval na funkciu generálneho prokurátora, pri voľbe v parlamente nedostal ani jeden hlas. Rozhodnutie kandidovať za špeciálneho prokurátora zdôvodnil aj tým, že to vzhľadom na svoj vek vidí ako svoju poslednú možnosť vykonávať takúto funkciu. Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora je sedem rokov.

V pondelok (1. 2.) výbor kládol otázky kandidátom – Petrovi Kyselovi a Danielovi Lipšicovi, obaja hovorili o extrémistickej kriminalite. Lipšic je jediným kandidátom, ktorý sa výberového konania zúčastnil ako neprokurátor.

Verejný híring pred výborom predchádza voľbe prokurátora v parlamente. Predstavitelia koalície tvrdia, že pre voľbu bude dôležité verejné vypočutie, po ktorom sa chcú dohodnúť na spoločnom kandidátovi. Špeciálny prokurátor by sa mal voliť na aktuálnej schôdzi NR SR, presný termín zatiaľ nie je známy.

Verejné vypočutie kandidátov môžete sledovať na webe RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko