Na hlavný obsah

Pol milióna úmrtí. Biden a Harrisová si pripomenú obete pandémie

Budú držať minútu ticha a zapália sviečky.

Pol milióna úmrtí. Biden a Harrisová si pripomenú obete pandémie
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová si v pondelok (22. 2.) pripomenú pamiatku obetí koronavírusovej pandémie v Spojených štátoch. Na súmraku budú spolu s partnermi pri Bielom dome držať minútu ticha a zapália sviečky, oznámila prezidentská kancelária. Biden predtým vystúpi s príhovorom, informovala agentúry DPA a AP.

Očakáva sa, že USA počas pondelka dosiahnu ďalšiu smutnú hranicu v pandémii, keď počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v krajine prekročí 500 000. V absolútnych číslach je to zďaleka najvyšší počet obetí v súvislosti s nákazou koronavírusom zo všetkých krajín sveta. Prvé známe úmrtie v dôsledku covidu zaznamenali USA vlani 6. februára, uviedla televízia CNN.

Televízia NBC News už na základe vlastného výpočtu informovala, že počet úmrtí v USA presiahol pol milióna ešte v nedeľu (21. 2.). Podľa rešpektovanej štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa sa Spojené štáty k tejto hranici blížia s vyše 498 800 úmrtiami evidovanými k nedeľňajšiemu večeru.

Biden kladie dôraz na pripomínanie si životov vyhasnutých v dôsledku nákazy, približuje AP. Prvé podujatie, na ktorom sa zúčastnil po príchode do Washingtonu na svoju inauguráciu pred mesiacom, bola spomienková ceremónia, kde predniesol príhovor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet