Na hlavný obsah

Polícia v Gruzínsku zatkla opozičného lídra a ďalších asi 20 osôb

Pri vniknutí do sídla strany použila slzotvorný plyn.

Polícia v Gruzínsku zatkla opozičného lídra a ďalších asi 20 osôb
Na snímke gruzínsky vodca opozičnej strany Zjednotené národné hnutie Nikanor Melia. Foto: TASR/AP

Gruzínska polícia v utorok (23. 2.) zasahovala v ústredí hlavnej opozičnej strany, kde zatkla jej lídra Nikanora Meliu a ďalších približne 20 ľudí. Pri vniknutí do sídla strany použila slzotvorný plyn.

Zásah v sídle Zjednoteného národného hnutia ešte viac zhoršil politické napätie, ktoré rastie od októbrových parlamentných volieb, od ktorých opozícia žiada ich opakovanie. Opozícia voľby odsúdila ako zmanipulované po tom, čo v nich vládna strana Gruzínsky sen získal tesné víťazstvo.

Spomenuté kroky policajných zložiek nastali niekoľko hodín po tom, čo gruzínsky parlament vymenoval nového premiéra Irakliho Garibašviliho. Jeho predchodca Giorgi Gacharia nesúhlasil so zadržaním Meliu, keďže sa obával, že by to vyhrotilo politickú krízu v krajine. Snaha zadržať Meliu a vziať ho do väzby vyvolala veľké pobúrenie v radoch opozície v Gruzínsku a v súvislosti so situáciou vyslovili varovania aj západní spojenci tejto bývalej sovietskej republiky.

Melia čelí obvineniu z podnecovania násilia počas protestov v roku 2019. Prepustili ho vtedy na kauciu a nariadili mu nosiť elektronický náramok. Ten si však neskôr svojvoľne zložil a ďalšiu kauciu odmietol zaplatiť.

Situácia sa vyostruje

V gruzínskej metropole Tbilisi protestuje proti zadržaniu Meliu niekoľko stoviek podporovateľov opozície. Demonštranti sa presunuli pred budovu parlamentu a na priľahlom území si rozložili niekoľko stanov.

Niekoľko stoviek ľudí sa zhromaždilo aj pred úradom vlády. Situácia tam je zatiaľ pokojná. K úradu vlády však stiahli policajné posily a príslušníkov jednotiek osobitného určenia.

Zatknutie lídra opozície odsúdilo aj americké veľvyslanectvo v Gruzínsku.
Vo svojom vyhlásení veľvyslanectvo uviedlo, že Meliovým zatknutím urobilo Gruzínsko „krok späť na demokratickej ceste štátov patriacich k euroatlantickej rodine“.

Veľvyslanectvo USA deklarovalo, že je „mimoriadne znepokojené rozhodnutím vlády“ lídra hlavnej opozičnej strany v krajine, založenej jej exprezidentom Michailom Saakašvilim. Vyjadrilo tiež ľútosť, že „výzvy USA a ďalších medzinárodných partnerov na zdržanlivosť a dialóg boli ignorované.

Vývoj v Gruzínsku sleduje aj aliancia NATO. Osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka NATO pre strednú Áziu a Kaukaz, James Appathurai, označil v utorok Meliovo zatknutie za znepokojujúci krok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet