Na hlavný obsah

Polovica zamestnancov na Slovensku zarobí menej ako 830 eur, ukázala analýza

Zárobky sa medzi regiónmi líšia.

Polovica zamestnancov na Slovensku zarobí menej ako 830 eur, ukázala analýza
Na snímke muž pracuje v oceliarni. Foto: TASR/AP

Slovenský platový medián v roku 2020 predstavoval 1 081 eur v hrubom, čo znamená, že polovica zamestnancov zarobí mesačne menej ako 830 eur v čistom. Vyplýva to z analýzy portálu Platy.sk.

Analýza tiež ukázala, že desatina Slovákov zarába menej ako 714 eur v hrubom, čo predstavuje čistý príjem vo výške 572 eur. Najlepšie zarábajúcich desať percent Slovákov dostáva viac ako 1 917, čo je v čistom 1 416 eur.

Zárobky sa regionálne značne líšia, Bratislavský kraj má, tradične, najvyšší medián, teda strednú platovú hodnotu, na úrovni 1 500 eur. Znamená to, že polovica zamestnancov má v tomto kraji základnú mzdu pod úrovňou 1 500 eur, na opačnom konci je Prešovský kraj, kde má medián hodnotu 936 eur.

Podľa analýzy v roku 2020 zarábali v priemere najmenej upratovači a upratovačky, pomocní pracovníci v kuchyni či zberačky a zberači.

Na opačnom konci rebríčka by sme našli členov vrcholového manažmentu. Najlepšie zarábajú pracovníci na pozícii generálny/a riaditeľ/ka, nasleduje Country manager/ka a riaditeľ/ka IT.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika