Na hlavný obsah

Poľsko hlási tretiu vlnu, krajina zaznamenala prvý výskyt juhoafrickej mutácie

V krajine evidujú nárast ochorení.

Poľsko hlási tretiu vlnu, krajina zaznamenala prvý výskyt juhoafrickej mutácie
Foto: TASR/AP

Poľsko zaznamenalo prvý výskyt nákazlivejšieho juhoafrického variantu koronavírusu. Oznámil to v piatok (19. 2.) minister zdravotníctva Adam Niedzielski s tým, že prípad zaznamenali  v okolí mesta Suwalki na severovýchode krajiny. Varoval, že juhoafrický variant spolu s britskou mutáciou koronavírusu, ktorej výskyt v krajine „systematicky rastie“, prispeje k rýchlejšiemu šíreniu nákazy.

„Tretia vlna pandémie už je v Poľsku a otázkou je len to, aké dosiahne rozmery,“ vyhlásil Niedzielski na tlačovej konferencii.

V krajine evidujú z týždňa na týždeň 20 % nárast nových prípadov a podiel britského variantu medzi infikovanými v Poľsku sa zvýšil zhruba na desať percent.

„Nie je to také dynamické ako na Slovensku alebo v Českej republike. Ale sledujeme žiaľ stúpajúci trend počtu infikovaných,“ povedal v piatok novinárom hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz.

Krajina hlásila v piatok 8 777 prípadov nákazy koronavírusom a 241 súvisiacich úmrtí. Celkový počet úmrtí stúpol na 41 823. Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku celkovo 1 623 218 prípadov nákazy.

V Poľsku uplynul prvý týždeň zmiernenia protipandemických opatrení, vrátane otvorenia hotelov, zjazdoviek, kín, divadiel a bazénov, ktoré vláda prijala na dvojtýždňovú skúšobnú lehotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet