Na hlavný obsah

Poľsko prehralo virtuálnu vojnu proti východu, napriek tomu prekonalo očakávania

Vláda hovorí o úspechu, médiá o manipulácii výsledkov.

Poľsko prehralo virtuálnu vojnu proti východu, napriek tomu prekonalo očakávania
Vojaci poľskej armády pochodujú počas vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa armády vo Varšave. Foto: TASR/AP

Poľská armáda urobila zaujímavý experiment. Vo virtuálnom cvičení mala odraziť útok z východu. Podľa tamojších médií virtuálnu vojnu prehrala, no odborník hovorí, že vydržala prekvapivo dlho. Aj poľská vláda označila výsledok ako úspech, napriek tomu chce odvolať náčelníka generálneho štábu. Médiá hovoria o zmanipulovaných dátach v systéme.

Manipulácia vraj nie je možná

Bolo to najväčšie štábne cvičenie poľskej armády po roku 1989. Podľa vojenského analytika z pobaltskej akadémie obrany Lukáša Dyčku sú takéto cvičenia veľmi realistické a používajú sofistikovaný softvér. „Minimálne v Poľsku slúži ako jeden z dôležitých vstupov pre plánovanie schopností. Poliaci si boli schopní overiť, ktoré systémy im fungujú a ktoré nie. Na základe týchto informácií budú upravovať svoje postupy a napríklad nákupy ďalšieho vybavenia,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Hoci poľské médiá hovoria o zmanipulovaní cvičenia, Dyčka tvrdí, že to nie je možné. Upozornil na dáta v systéme, za ktorými je síce ľudský faktor, no podľa neho nejde o zámer niekoho poškodiť, ale precvičiť schopnosti.

Lukáš Dyčka pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko:

Predtým vydržali len šesť hodín

Poliaci v cvičení podľahli fiktívnemu nepriateľovi po piatich dňoch. Analytik to nehodnotí ako prehru, ale skôr ako očakávaný neúspech. Ešte pred 15 rokmi prišlo Poľsko v podobných cvičeniach o celé letectvo do šiestich hodín. Výsledok podľa Dyčku poukázal na to, že koncepcia obrany na východ od Varšavy je chybná. A aj napriek plánom v obrannej stratégii je utópiou, že Poľsko bude schopné do roku 2032 samo sa ubrániť proti nepriateľovi z východu. Scenár z cvičenia to mal preveriť.

Lukáš Dyčka pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko:

Poľské ministerstvo obrany odmietlo komentovať výsledky cvičenia i dôvod odvolávania náčelníka generálneho štábu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet