Na hlavný obsah

Poľsko zvažuje obmedzenia na hraniciach s Českom a Slovenskom

Dôvodom je rastúce množstvo prípadov v oboch krajinách.

Poľsko zvažuje obmedzenia na hraniciach s Českom a Slovenskom
Policajti zastavujú a kontrolujú autá v blízkosti českého mesta Sokolov, ktoré bolo pre pandémiu uzatvorené. Mesto leží na pohraničí s Poľskom a Nemeckom. Foto: SITA/AP

Poľský minister zahraničných vecí Adam Niedzielski nevylúčil zavedenie obmedzení na hraniciach so Slovenskom a Českou republikou z dôvodu narastajúceho počtu infekcií koronavírusom v oboch krajinách, informovala agentúra Reuters.

„Hranice budú otvorené pre osoby s negatívnym výsledkom testu. Toto platí dnes, ale v súvislosti s meniacou sa situáciou sa to môže zmeniť,“ povedal Niedzielski v sobotu (20. 2.) vo vysielaní Rádia Zet. Rozhodnutie poľskej vlády bude známe budúci týždeň, dodal.

„Určite áno,“ odpovedal na otázku, či vláda uvažuje o zavedení obmedzení na svojej južnej hranici s oboma krajinami, v ktorých sú v posledných týždňoch vysoké denné prírastky prípadov nákazy koronavírusom.

Poľsko mierne uvoľnilo opatrenia vnútri krajiny

Niedzielski dodal, že predpokladá vrchol tretej vlny pandémie v marci alebo apríli a vláda uvažuje aj o zavedení ďalších opatrení obmedzujúcich spoločenský život v regiónoch s vyšším výskytom infekcie koronavírusom, vrátane severovýchodu krajiny.

Poľsko uvoľnilo niektoré obmedzenia, keď prednedávnom otvorilo lyžiarske svahy, hotely, kiná a divadlá do 50 % ich kapacity. Úrady ale varujú, že opatrenia sa môžu vrátiť do platnosti v prípade, že sa pandemická situácia zhorší, dodáva agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet