Na hlavný obsah

Pomôcť by mohlo sprísnenie na hraniciach, myslí si Krčméry

Infektológ pred stretnutím s premiérom varoval pred importom mutácií.

Pomôcť by mohlo sprísnenie na hraniciach, myslí si Krčméry
Na snímke zľava vedec Pavol Čekan a epidemiológ Vladimír Krčméry na Úrade vlády SR. Foto: TASR

Infektológovia, epidemiológovia a analytici prišli v utorok (23. 2.) na Úrad vlády SR na stretnutie s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO), na ktorom majú hovoriť o možných riešeniach boja proti pandémii koronavírusu v súvislosti so šírením nových mutácií. Infektológ a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry pred stretnutím uviedol, že nevylučuje sprísnenie režimu na hraniciach a ako najrýchlejšiu cestu z pandémie vidí intenzívnu vakcináciu.

Krčméry poznamenal, že viacerí odborníci budú na stretnutí s premiérom presadzovať skôr otváranie sa dovnútra a zatváranie krajiny navonok, keďže „celá táto infekcia je importovaná“. Aj prípady nových mutácií sú len ďalšie importované nákazy, poznamenal.

Za vinníkov pandémie označil letecké spoločnosti, vďaka ktorým sa nákaza dostala do Európy. „Nikdy nemali priletieť a pristáť v Európe a nechceme, aby sa táto chyba  znovu opakovala,“ dodal s tým, že táto situácia vyžaduje riešenie na úrovni celého schengenu. Ako príklad uviedol Izrael, ktorý na 14 dní úplne uzavrel svoj vzdušný priestor.

Juhoafrická mutácia predstavuje celkom novú epidémiu

Biochemik Pavol Čekan doplnil, že takzvaný juhoafrický variant je už prítomný v stovkách prípadov v Tirolsku, na Slovensku zatiaľ nebol potvrdený. „Riešením je kontrolovať letiská oveľa dôraznejšie a systémovo sekvenovať vzorky od každého, kto má cestovateľskú anamnézu a prichádza z krajín s väčšou prevalenciou infekčnejších a smrtnejších variantov, ktoré sekvenáciou vieme zistiť,“ uviedol. Juhoafrický vírus podľa neho predstavuje akoby novú epidémiu a v prípade jej výskytu je potrebné úplne izolovať infikovaných aj ich kontakty. „Museli by sme v podstate začať odznova, lebo toto je epidémia v pandémii,“ potvrdil Krčméry.

Odporúčanie Európskej komisie je vykonať sekvenáciu minimálne u 5 % pozitívnych vzoriek z jedného dňa, čo na Slovensku predstavuje približne 500 sekvenácií týždenne. „Máme dostatočnú kapacitu na 500 vzoriek týždenne. Ak sa tento systém finančne podporí a zosieťujú sa akademické aj komerčné subjekty, tak je 500 vzoriek týždenne reálnych,“ dodal Čekan.

Obaja vedci sa zhodli na tom, že jediným trvalým východiskom z aktuálnej situácie je intenzívna vakcinácia. Vďaka zvýšenému tempu očkovania by mohlo Slovensko postupne otvárať jednotlivé časti spoločnosti, myslí si Krčméry.

Čekan dodal, že debata o vakcíne Sputnik V „je už stará téma“ a otázkou je, ako sa pohnúť z celej situácie ďalej. Celá odborná komunita je podľa neho jednotná v tom, že neschválené vakcíny sa môžu používať na experimentálne účely v prípade, že zaočkovaná osoba dá k tomu písomný súhlas, takzvaný „reverz“. Krčméry zároveň poukázal na to, že medicínsky magazín Lancet v utorok (23. 2.) zverejnil informáciu o ďalšej americkej vakcíne, ktorá ukončila tretiu fázu testovania a ide na registráciu. „Vakcín, ktoré sú už po fáze tri, je jedenásť,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko