Na hlavný obsah

Porto a Dortmund bližšie k postupu. Hrdinom zázračný mladík Haaland

Cristiano Ronaldo sa vo svojej vlasti nepresadil.

Porto a Dortmund bližšie k postupu. Hrdinom zázračný mladík Haaland
Futbalista Dortmundu Erling Haaland (druhý zľava) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v prvom zápase osemfinále Ligy majstrov FC Sevilla - Borussia Dortmund. Foto: TASR/AP

Portugalský klub FC Porto a nemecký tím Borussia Dortmund sú po strede bližšie k postup do štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2020/2021. Porto si v domácom prvom osemfinálovom súboji poradilo s talianskym Juventusom Turín 2:1 a Dortmund zvíťazil 3:2 na pôde španielskeho družstva FC Sevilla. Hrdinom hostí sa stal nórsky útočník Erling Haaland, ktorý sa postaral o obrat dvoma gólmi. Odvety oboch meraní síl sú naplánované na 9. marca.

Futbalisti Porta zaskočili svojho súpera gólmi v úvode oboch polčasov. Už v 63. sekunde stretnutia otvoril skóre duelu Mehdi Taremi, poistku pridal v 19. sekunde druhej časti Moussa Marega. Za Juventus skorigoval a situáciu pred odvetou vylepšil Federico Chiesa gólom v 82. minúte. „Museli sme zmeniť prístup k zápasu už po jednej minúte. Keď inkasujete hneď v úvode, pripraví vás to o sebadôveru. Moji chalani však nepadli na zadok, no súper mohol hrať svoju hru. Porto sa zavrelo a vyrážala do brejkov,“ zhodnotil kouč Juventusu Andrea Pirlo a doplnil: „Našťastie sme na konci zmiernili našu prehru. Pripravovali sme sa na iný typ duelu, takto sme museli meniť zámery. Vieme hrať aj lepšie.“ Hviezda hostí Cristiano Ronaldo sa vo svojej vlasti gólovo nepresadil.

Výkon svojich zverencov vyzdvihol domáci kouč Sérgio Conceicao. „Juventus mal prvú nebezpečnú strelu až v 70. minúte a to sa bavíme o talianskom majstrovi. Je to mimoriadne silný súper v kádri s mnohými hviezdami svetového futbalu. To ešte vyzdvihuje náš výkon. Mohli sme viesť aj 3:0, na druhej strane sme si nezaslúžili inkasovať,“ povedal domáci kormidelník.

V druhom stredajšom súboji LM Dortmund získal pred domácou odvetou sľubný náskok zásluhou dvoch presných zásahov nórskeho útočníka Erlinga Haalanda, pred ním skóroval za hostí aj Mahmoud Dahoud. Obaja ešte v prvom polčase reagovali na presný zásah Susa Fernándeza zo 7. minúty, v 84. minúte zmiernil prehru FC Sevilla holandský útočník Luuk de Jong.

Dvadsaťročný Haaland dosiahol svoj sedemnásty a osemnásty gól v trinástom vystúpení v LM a je druhý najlepší strelec v histórii súťaže spomedzi hráčov do 21 rokov. Viackrát sa presadil iba Kylian Mbappe, ktorý pred 21. narodeninami nasúkal súperom o gól viac. Nórsky kanonier nad svoj úspech postavil výkon celého tímu: „Tréner pripravil dobrý plán. Veľa sme sa spolu rozprávali a povedal mi, že by to mohol byť môj zápas, a vyšlo mi to. Dosiahli sme dôležité víťazstvo. Škoda tých dvoch gólov, ale dali sme na pôde súpera tri, takže to berieme.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport