Na hlavný obsah

Poslanci SaS budú hlasovať za predĺženie núdzového stavu, vláda splnila ich podmienky

Hlasovanie zrejme príde na rad vo štvrtok.

Poslanci SaS budú hlasovať za predĺženie núdzového stavu, vláda splnila ich podmienky
Na snímke zľava poslanci NR SR za SaS, v popredí predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS v pléne podporia predĺženie núdzového stavu. Stotožňujú sa vládou v tom, že tento krok je nevyhnutný a legitímny. Šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová pripomenula, že otváranie prevádzok či kostolov nie je naviazané na núdzový stav.

Poslanci SaS podľa Zemanovej požiadali o doplnenie informácií k núdzovému stavu. Vláda v stredu schválila materiál, ktorým sa splnili podmienky SaS na jeho podporu. Núdzový stav dáva vláde možnosti použiť opatrenia naviazané naň, ale nie povinnosť všetky opatrenia uplatniť, skonštatovala a dodala, že aj v núdzovom stave sa môžu postupne otvoriť malé prevádzky či kostoly.

SaS vylúčila, že núdzový stav bude trvať, kým nebude zaočkovanosť obyvateľstva v rozsahu 60 až 80 percent. Zemanová upozornila, že miera zaočkovanosti nie je dôvodom na vyhlasovanie alebo predlžovanie núdzového stavu. K rokovaniu o núdzovom stave by sa mali poslanci dostať v stredu (24. 2.) po 17.00 h, k hlasovaniu o jeho predĺžení by tak mohlo dôjsť až vo štvrtok (25. 2.).

Poslanci dostali odpovede na svoje otázky

Podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS) je v novom materiáli odpoveď na právny aspekt predĺženia núdzového stavu. Obsahuje zdôvodnenie, prečo sú opatrenia nevyhnutné, vyhodnotenie doterajších opatrení, ako aj prognózu do budúcna. Pôvodný materiál odôvodňujúci predĺženie núdzového stavu podľa Dostála nedával odpoveď na jeho potrebu z právneho hľadiska.

Aj zvyšok koaličných klubov avizoval podporu predĺženiu núdzového stavu. Opozičný Smer-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zase uviedli, že núdzový stav nepodporia. Vláda začiatkom mesiaca rozhodla, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko