Na hlavný obsah

Potlesk pre Toma. Britského hrdinu si úžasným gestom uctil celý národ

Pre zdravotníkov vyzbieral milióny libier.

Potlesk pre Toma. Britského hrdinu si úžasným gestom uctil celý národ
Potlesk pre zosnulého britského hrdinu Toma Moorea. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Ľudia po celej Veľkej Británii v stredu (3. 2.) večer tlieskali na prahoch svojich domov, v oknách či na balkónoch na počesť veterána Toma Moorea, ktorý zomrel v utorok (2. 2.) vo veku sto rokov. Moore sa preslávil vlani, keď usporiadal zbierku na pomoc britskému zdravotníckemu systému NHS. Vyzbieral preň 33 miliónov libier. K akcii „Potlesk pre Toma“ sa pripojil aj britský premiér Boris Johnson, informovala agentúra Reuters.

Moore sa stal britským národným hrdinom po aprílovej zbierke pre NHS, ktorý bojoval s prvou vlnou pandémie covidu-19. Sľúbil, že denne prejde desaťkrát 25 metrov z jednej strany svojej záhrady na druhú a do svojich stých narodenín, ktoré oslávil 30. apríla 2020, prejde túto vzdialenosť celkom stokrát. Pôvodne chcel Moore vyzbierať touto akciou tisíc libier. Nakoniec zhromaždil 33 miliónov libier.

Veterán druhej svetovej vojny Moore následne napísal autobiografiu, pomohol zriadiť nadáciu a v júli ho kráľovná Alžbeta II. pasovala za rytiera. V utorok jeho rodina oznámila, že v nemocnici zomrel. Hospitalizovaný bol od nedele (31. 1.), kedy sa uňho preukázala nákaza koronavírusom. Moore mal podľa agentúry Reuters zápal pľúc a COVID-19. V posledných piatich rokoch bojoval aj s rakovinou.

Britská Dolná snemovňa v stredu držala za Moorea minútu ticha. Jej predseda Lindsay Hoyle uviedol, že Moore pozdvihol náladu národa v ťažkej dobe. O 19.00 h SEČ si ľudia po celej krajine uctili zosnulého veterána potleskom. Od prvej vlny pandémie covidu-19 vyjadrujú Briti potleskom úctu zdravotníkom a ďalším ľuďom, ktorí sú v prvej línii boja s koronavírusom.

K potlesku sa pred svojím sídlom v Downing Street pripojil aj premiér Boris Johnson s partnerkou Carrie Symondsovou, v Mooreovom domovskom meste tlieskali aj členovia veteránovej rodiny. Pozostalí v utorok obdržali kondolencie od Johnsona, kráľovnej Alžbety II., ale aj od Bieleho domu. Oznámenie o Mooreovej smrti sa okrem iného objavilo aj na obrovskej svetelnej reklamnej ploche na námestí Piccadilly Circus v Londýne.

Podobizeň Toma Moorea na reklamnej ploche na námestí Piccadilly Circus v Londýne. FOTO: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet