Na hlavný obsah

Poznáme dátum začiatku Giro d’Italia 2021. Všetky oči budú na Bernalovi

Tím Ineos prerozdelí svoje najväčšie esá.

Poznáme dátum začiatku Giro d’Italia 2021. Všetky oči budú na Bernalovi
Slovenský cyklista Peter Sagan z Bora-Hansgrohe na pretekoch Giro d'Italia 2021. Foto: TASR/AP

Tohtoročné preteky Giro d’Italia sa v tomto roku začnú individuálnou časovkou na 9 km v Turíne. Stane sa tak v sobotu 8. mája, preteky vyvrcholia 30. mája ďalšou časovkou v Miláne. Vo štvrtok (4. 2.) to oznámili organizátori podujatia.

Nebude chýbať legendárne stúpanie

Favoritom na víťazstvo v úvodnej aj záverečnej etape bude Talian Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ktorý vlani na október posunutom Gire ovládol až štyri etapy vrátane úvodnej aj záverečnej časovky a neskôr sa stal aj majstrom sveta v jazde proti chronometru.

Organizátori z RCS Sport potvrdili aj Novaru ako cieľové mesto v 2. etape, kde sa očakáva šprintérsky dojazd. Isté je aj to, že 3. etapa sa pôjde rovnako v regióne Piemont z Bielly do Canale južne od Turína.

Po úvode v Piemonte by mali cyklisti zamieriť na juh do centrálnych Apenín a regiónu Emilia Romagna a Puglie a neskôr by sa mali opäť stočiť na sever. Navštíviť by mali Toskánsko a cesty, kde sa jazdí slávna marcová klasika Strade Bianche. Predstaviť by sa mali aj v legendárnom stúpaní na Monte Zoncolan v Karnských Alpách, ktoré je známe sklonom terénu až 22 %. Ďalšie podrobnosti o Giro d’Italia 2021 zverejnia neskôr v priebehu februára.

Veľké meno dáva prednosť Taliansku

Kolumbijčan Egan Bernal sa nepredstaví na tohtoročných pretekoch Tour de France, namiesto toho sa bude sústrediť práve na Giro d’Italia. Ako vo štvrtok uviedol šéf Ineosu Grenadiers Dave Brailsford, britský tím nepočíta na Tour s 24-ročným Bernalom, ktorý vyhral TdF v roku 2019. Na francúzskych cestách vsadí na Gerainta Thomasa a Ekvádorčana Richarda Carapaza. „S časovkami, stúpaniami a celkovým profilom by mala Tour celkom jednoznačne vyhovovať Geraintovi,“ vyhlásil Brailsford.

Bernal nedokončil minuloročnú Tour pre problémy s chrbtom. Práve na Gire by však mal nepochybne patriť k najväčším favoritom na celkový triumf spolu s Talianom Vincenzom Nibalim, ktorý vyhral Giro d’Italia v rokoch 2013 a 2016.

Vlaňajší víťaz Gira, Brit Tao Geoghegan Hart, nebude obhajovať titul. Uprednostní debut na TdF. „Pýtali sme sa – nasadíme všetkých našich špičkových jazdcov na Tour? Alebo ich rozdelíme na najväčšie podujatia? Myslím si, že takto nám to dáva dobrú rovnováhu medzu pretekmi,“ citovala Brailsforda agentúra APA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport