Na hlavný obsah

Praktická výučba v autoškolách oddnes pokračuje. Výnimkou sú najhoršie okresy

Ministerstvo dopravy vydalo usmernenie podľa covidového automatu.

Praktická výučba v autoškolách oddnes pokračuje. Výnimkou sú najhoršie okresy
Ilustračná snímka Foto: TASR

V autoškolách na Slovensku môže od piatka (12. 2.) pokračovať praktická a prezenčná výučba. Výnimkou sú okresy v najhoršom stupni ohrozenia koronavírusom. Usmernenie, za akých podmienok môžu vodičské kurzy pokračovať, vydal na základe covidového automatu minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Prezenčná a praktická výučba v autoškolách bola pozastavená od 19. decembra 2020. Odvtedy sa účastníci mohli vyučovať iba dištančne. Praktická výučba bude môcť prebiehať vo všetkých stupňoch covidového automatu, okrem najhoršieho, čierneho. Pri III. stupni varovania (tmavočervený okres) môžu byť v aute inštruktor a študent, iba ak majú obaja platný negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 7 dní. Po každom študentovi musí byť vozidlo vydezinfikované.

,,Šoférovať sa človek nenaučí bez praktického tréningu. Preto sme s našou rezortnou hygieničkou pripravili podmienky výučby v autoškolách tak, aby kurzy mohli pokračovať a zároveň sme chránili účastníkov výučby. Chcem zdôrazniť, že všetky opatrenia sú odkonzultované a schválené úradom verejného zdravotníctva a prosím, aby ich všetci striktne dodržiavali, nech sa nemusí celá praktická výučba plošne opäť zastaviť,“ uviedol Doležal.

Zároveň platí, že ak pre pandemické opatrenia účastník vodičského kurzu nestihne zložiť skúšky v zákonnej lehote 12 mesiacov od prihlásenia sa do vodičského kurzu, jeho kurz sa predĺži o dobu, ktorá uplynie od začiatku platnosti obmedzujúcich opatrení až po ich ukončenie.

Okrem automatu pre autoškoly vydalo ministerstvo dopravy a výstavby covidové automaty aj pre ďalšie kurzy – inštruktorov autoškôl, základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku vodičov (KKV), skúšky na získanie odbornej spôsobilosti vedúceho dopravy a prevádzkovateľa cestnej dopravy, vodiča profesionála KKV(OS) a školenia a skúšky vodičov a bezpečnostných poradcov (ADR).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko