Na hlavný obsah

Prehľad pravidiel: Na cestu do banky i práce bude treba test, na nákup nie

Ktoré aktivity vybavíte bez testu a kde sa ním budete musieť preukázať?

Prehľad pravidiel: Na cestu do banky i práce bude treba test, na nákup nie
Na snímke mestská knižnica v Bratislave. Foto: TASR

Covidový automat, ktorý vláda prijala na poslednom zasadnutí, bude od pondelka (8. 2.) riadiť fungovanie v krajine v čase pandémie koronavírusu. Protiepidemické opatrenia však súčasne upravuje aj uznesenie vlády o predĺžení núdzového stavu.

Cesta do práce

Každý v čiernom a bordovom okrese bude od stredy 10. februára pri ceste do a zo zamestnania potrebovať negatívny test na koronavírus starý najviac sedem dní. V červenom okrese sa bude vyžadovať takýto negatívny test až od 15. februára a môže byť starý najviac 14 dní. Rovnako bude od 15. februára test potrebný aj v ružovom okrese (aktuálne iba Veľký Krtíš), v tomto prípade však bude platiť až 21 dní.

Iné pravidlá pre poštu i trafiku

Pozor si treba dať na vybavovanie bežných záležitostí. Hoci napríklad v červenom okrese postačí na cestu do práce 14 dní starý test, na pošte, v banke či v trafike je podľa uznesenia potrebné preukázať sa 7-dňovým testom na celom Slovensku bez rozdielu, v akej farebnej škále sa okres momentálne nachádza.

Rovnako ako tomu bolo v predošlom období, akceptovať sa budú antigénové aj PCR testy. Taktiež zostáva zachované pravidlo, že ten, kto v posledných troch mesiacoch ochorenie COVID-19 prekonal a má o tom lekárske potvrdenie, testom sa v žiadnom z týchto prípadov preukázať nepotrebuje. To isté platí aj pre všetkých, ktorých zaočkovali oboma dávkami vakcíny a od podania druhej dávky ubehli najmenej 14 dní.

Nosenie rúška a obmedzenie pohybu podľa COVID automatu.Foto: ÚVZ SR
Foto: ÚVZ SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko