Na hlavný obsah

Preteky v Jasnej budú bez divákov, Vlhová sa na ne teší, už teraz ju čakajú tréningy

Predstaví sa v najsilnejších disciplínach.

Preteky v Jasnej budú bez divákov, Vlhová sa na ne teší, už teraz ju čakajú tréningy
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová po prílete na Slovensko. Foto: TASR

Do začiatku pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v nízkotatranskom stredisku Jasná zostávajú už menej ako dva týždne a organizátori tohto prestížneho podujatia už finišujú s prípravami. V úvode aktuálneho týždňa bude dokonca aj líderka celkového hodnotenia SP Petra Vlhová priamo v Jasnej trénovať, potom sa presunie do talianskeho strediska Val di Fassa na preteky SP.

„Na preteky v Jasnej sa veľmi teším, ale momentálne je to pre mňa ešte ďaleko. Sústredím sa na najbližšie dni a preteky a tie budú v Taliansku. Odchádzam tam už v utorok a čakajú ma tam zjazdy a super G. V Jasnej budem dovtedy trénovať aj so Slovinkou Anou Bucikovou, ktorá ma poprosila, či sa so mnou nemôže zviezť v lietadle. Nemala som s tým problém,“ povedala Vlhová po prílete na Slovensko ešte v sobotu (20. 2.) večer.

Po piatich rokoch, ale komorne

V Jasnej sa počas víkendu 6. a 7. marca bude súťažiť o body v obrovskom slalome a slalome. Naplnili sa však najhoršie obavy usporiadateľov, že v súťažnom areáli nebudú môcť privítať fanúšikov, dokonca ani v obmedzenom množstve. Nedovoľuje to totiž situácia s pandémiou ochorenia COVID-19 nielen na Slovensku, ale aj v Európe a v celom svete. „Veľmi nás mrzí, že Jasná hostí Svetový pohár po piatich rokoch a slovenskí priaznivci si to nebudú môcť vychutnať naživo priamo pri súťažnej trati,“ informoval predseda organizačného výboru Matej Hulej. Všetci účastníci SP v Jasnej budú musieť dodržiavať prísne protipandemické opatrenia vrátane pravidelného testovania.

Všetko bude prebiehať v tzv. bublinách – červenej, žltej, modrej a zelenej. „Všetci účastníci si môžu svoju akreditáciu vyzdvihnúť iba s negatívnym PCR testom na koronavírus nie starším ako 24 hodín, spolu s negatívnym antigénovým testom priamo pri vstupe do strediska Jasná. Každý účastník SP bude musieť podstúpiť testy na COVID-19 každých 72 hodín, pričom sa budú musieť dodržiavať všetky opatrenia a nariadenia vrátane nosenia respirátora triedy FFP2. Test na každého z účastníkov podujatia čaká aj pri opustení areálu z Jasnej,“ informoval covid manažér podujatia Peter Pukalovič.

Petra Vlhová je čerstvá dvojnásobná vicemajsterka sveta. FOTO: TASR/AP

Posledná previerka

Organizátorov pretekov SP v Jasnej čaká počas aktuálneho týždňa posledná kontrola zo strany Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). „Počas aktuálneho týždňa nás čaká snehová kontrola z FIS, tiež pripravenosť zjazdovky a merania. Bude to posledný dôležitý krok pred začiatkom Svetového pohára,“ prezradila športová riaditeľka pretekov Jana Palovičová. Keďže sa diváci do dejiska pretekov nedostanú, organizátori pre fanúšikov pripravili špeciálne „Štúdio Jasná“ s množstvom noviniek o podujatí či súťažami.

Známa je už aj podoba cien pre najlepšie pretekárky zo súťaží v Jasnej. Získajú trofej „Ľadový kvet“ vytvorenú zo skla a maľovaná je listrami drahých kovov. Jej autorkou je umelecká sklárka Gordana Glass. Najlepšie lyžiarky získajú aj špeciálne ozdoby hlavy, tzv. party inšpirované kvetinovými partami z Liptova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport