Na hlavný obsah

Prezident Arménska nepodpísal nariadenie premiéra o odvolaní náčelníka generálneho štábu armády

Tá vyzvala Pašinjana, aby odstúpil.

Prezident Arménska nepodpísal nariadenie premiéra o odvolaní náčelníka generálneho štábu armády
Arménsky premiér Nikol Pašinjan na hlavnom námestí v Jerevane. Foto: TASR/AP

Arménsky prezident Armen Sarkisjan odmietol odvolať náčelníka generálneho štábu armády Onika Gasparjana, ktorého tento týždeň zosadil premiér Nikol Pašinjan. Oznámila to v sobotu (27. 2.) prezidentská kancelária. Arménska opozícia tento týždeň organizovala protesty, pri ktorých požadovala Pašinjanovo odstúpenie pre výsledok bojov o Náhorný Karabach.

Premiér nechce odstúpiť, hoci ho k tomu vo štvrtok (25. 2.) vyzval aj generálny štáb armády. Pašinjan na to reagoval zosadením jeho náčelníka aj jeho prvého zástupcu a krok armády poznačil za pokus o puč. V Arménsku však musí výmenu na čele ozbrojených síl potvrdiť prezident.

Kritici hovoria o vlastizrade

Pašinjan čelí výzvam na rezignáciu pre prehru v minuloročnej krátkej vojne o Náhorný Karabach. Kritici ho obviňujú, že sa dopustil vlastizrady, keď podpísal dohodu s Azerbajdžanom, ktorá znamenala nielen pokoj zbraní, ale tiež postúpenie časti sporného územia. Arménskej armáde vtedy hrozil debakel, a tak požiadala šéfa vlády, aby prijal podmienky prímeria dohodnuté ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré znamenali pre Jerevan značné územné straty.

Väčšina Náhorného Karabachu, ovládaného arménskymi separatistami, síce zostala v arménskych rukách, ale krajina prišla o strategicky dôležité mesto Šuša a o pásmo azerbajdžanského územia obklopujúce horskú enklávu. Šesť týždňov bojov si vlani v novembri vyžiadalo podľa odhadov 6 000 životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet