Na hlavný obsah

Prezidentka poslala Krajčímu list s niekoľkými požiadavkami

Napísala ho na základe svojho stretnutia s vedcami.

Prezidentka poslala Krajčímu list s niekoľkými požiadavkami
Na kombosnímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová, vpravo minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Foto: zdroj foto: TASR, koláž: RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v súvislosti s vážnou epidemickou situáciou listom obrátila na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Žiada ho o zabezpečenie sekvenovania vzoriek a riešenie otázky ohodnotenia zdravotníckeho personálu.

„Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt,“ zdôraznila prezidentka. Dôsledný zber informácií o výskyte nových mutácií považuje za kľúčový pri ďalšom rozhodovaní o opatreniach. Krajčího rezort preto požiadala, aby zabezpečil tzv. sekvenovanie – analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu. Na dôležitosť sekvenovania upozornili aj vedci, s ktorými sa minulý týždeň stretla v Prezidentskom paláci.

Ministra požiadala aj o riešenie otázky ohodnotenia zdravotníkov. Uvedomuje si totiž, že sú už vyčerpaní a mnohí aj demotivovaní a frustrovaní. „Preto je teraz – viac ako kedykoľvek predtým – dôležité stabilizovať zdravotnícky personál, finančne ho motivovať a zabrániť tak odlivu zdravotníkov do zahraničia po skončení pandémie,” napísala a dodala, že si veľmi váži, že zdravotníci vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu.

Prezidentka sa v utorok (23. 2.) stretne aj s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Igorom Matovičom (OĽANO), s ktorými bude diskutovať o aktuálnej epidemickej situácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko